/Planul comun de actiuni pentru implementarea parteneriatului strategic, semnat de presedintii roman si azer

Planul comun de actiuni pentru implementarea parteneriatului strategic, semnat de presedintii roman si azer

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul azer, Ilham Aliyev, au semnat luni, la Baku, Planul comun de acţiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan.
“Ca de fiecare dată când ne întâlnim, reuşim să progresăm. Şi de această dată, acordurile semnate la nivelul celor două guverne dar şi foaia de parcurs a parteneriatului strategic înseamnă paşi mari înainte, în colaborarea bilaterală romano-azeră”, a spus preşedintele Băsescu, la finalul convorbirilor oficiale cu omologul azer.
Şeful statului român a apreciat că relaţiile ‘excelente’ la nivel politic dintre cele două state încep să se materializeze tot mai mult şi în zona economică.


“Faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid în proiectul AGRI, iar astăzi să avem constituită o societate de operare a proiectului şi să şi declanşăm studiul de fezabilitate al proiectului, arată că din septembrie până acum, partenerii nu au pierdut timpul. Ţin să vă mulţumesc pentru susţinerea pe care o daţi proiectului AGRI, simultan cu susţinerea proiectului Nabucco, pe care şi România îl susţine cu toată forţa ca fiind un proiect european important”, a mai spus şeful statului român.
El a mai spus că pentru noi colaborarea cu pareta azeră este de importanţă deosebită, deoarece Azerbaidjan este pentru România “puntea către zona caspică, la fel cum România încearcă să fie pentru Azerbaidjan o punte către piaţa UE”.
Traian Băsescu a punctat faptul că există voinţa politică necesară pentru ca dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state să fie una consistent şi rapidă.
“Dincolo de acordurile pe care astăzi le-am semnat, mi se pare foarte importantă cooperarea în zona echipamentelor militare. Până la sfârşitul trimestrului trei, vom finaliza Acordul româno-azer prin care să se consolideze cooperarea în domeniul tehnicii militare cu Azerbaidjanul”, a mai spus Băsescu.
Potrivit acestuia, este îmbucurător faptul că s-a reuşit extinderea colaborării şi în alte zone, precum sectorul IT.
În septembrie 2009, a fost semnată declaraţia de stabilire a parteneriatului strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan, în marja vizitei pe care şeful de stat azer a efectuat-o, la acea dată, la Bucureşti.
Documentul are următoarele obiective: consolidarea dialogului politic, cooperare energetică, cooperare economică şi în investiţii, cooperare pe probleme de securitate, cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum şi în domeniul culturii.
Tot luni, s-a semnat la Baku, în prezenţa celor doi şefi de stat, şi Protocolul de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe din România şi MAE azer, Acordul de Cooperare între ministerele Agriculturii din cele două ţări şi Acordul de Cooperare în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale între ministerul Sănătăţii român şi cel azer.
Preşedintele Băsescu se află, luni şi marţi, într-o vizită oficială în Azerbaidjan, prilej cu care va purta convorbiri şi cu speaker-ul Parlamentului, Oktay Assadov.
Marţi, şeful de stat român va participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la mormântul fostului preşedinte Haydar Aliyev şi la mormântul soţiei acestuia, Zarifa Aliyeva.