/Pilula contraceptiva devine mai accesibila femeilor americane

Pilula contraceptiva devine mai accesibila femeilor americane

Femeile americane vor avea mai uşor acces, de anul viitor, la pilulele contraceptive, la controale medicale, mai ales dacă sunt însărcinate, datorită unui mai bun sistem de rambursare adoptat de Ministerul Sănătăţii, informează AFP.

Aceste măsuri fac parte din reforma asigurărilor de sănătate aplicată anul trecut de preşedintele Barack Obama.

Potrivit Institutului de Medicină /IOM, privat/, însărcinat de minister cu redactarea unui raport asupra acestei chestiuni, sarcinile nedorite sunt mult mai numeroase în Statele Unite decât în orice altă ţară dezvoltată. O sarcină din două nu a fost planificată în SUA, faţă de una din trei în Franţa.

Vor fi acoperite sau rambursate opt tipuri de servicii de asistenţă medicală, precum pilula contraceptivă, ajutorul de alăptare, controalele medicale anuale sau depistarea bolilor cu transmitere sexuală.

Există totuşi o clauză care permite instituţiilor religioase care plătesc asigurarea angajaţilor lor să decidă dacă ‘includ sau nu în asigurare şi pilula contraceptivă’.

Mai multe asociaţii feministe au salutat această măsură care este spre binele sănătăţii femeilor.

Cheltuielile medicale pentru femeile americane sunt mai ridicate decât cele pentru bărbaţi, mai ales din cauză că asigurările private nu prea rambursează contracepţia.

Potrivit unui studiu din 2010, realizat de ziarul Contraception, o femeie americană scoate din buzunar 168 de dolari pe an pentru contracepţie, cu 29% mai mult decât toate celelalte cheltuieli medicale.