/Pierderile de memorie pot fi reversibile

Pierderile de memorie pot fi reversibile

Frustrarea de a uita anumite lucruri importante poate deveni o chestiune de domeniul trecutului, conform unei echipe de oameni de ştiinţă care a descoperit un tratament ieftin împotriva pierderilor de de memorie, transmite publicaţia britanică Daily Mail.

Un banal medicament, foarte ieftin, folosit ani de zile împotriva tensiunii arteriale, guanfacina, poate fi luat preventiv, de la vârste mai înaintate pentru a nu avea probleme cu pierderile de memorie.

Potenţialul acestei descoperiri este extraordinar, oferind, pe lângă posibilitatea eliminării momentelor penibile, în care îţi uiţi PIN-ul de la cardul bancar sau nu mai ştii unde ai pus cheile de la maşină, şi posibilitatea de a-ţi continua cariera până la vârste mai înaintate.

Cercetători de la Universitatea americană Yale din New Haven, Connecticut, au făcut această descoperire pornind de la teste de memorie realizate pe maimuţe. Acestea trebuiau să localizeze o ameninţare într-un joc pe calculator conceput special pentru ele.

Animalele mai tinere ţineau minte locaţia ameninţării pentru până la 5 secunde, în schimb maimuţele mai bătrâne nu reuşeau să păstreze această informaţie decât pentru aproximativ 2 secunde.

Memoria activă se bazează pe conexiunile realizate între celulele nervoase din zona cortexului prefrontal. Aceste conexiuni sinaptice au funcţia de a menţine ‘amintirile vii’, însă odată cu vârsta aceste sinapse se răresc, iar amintirile sunt păstrate mai greu.

Însă medicamentul guanfacină a intensificat semnificativ acest proces la maimuţele mai bătrâne, acestea ajungând la performanţe ale memoriei specifice primatelor mai tinere.

Cercetătorii de la Yale au început deja să testeze efectele acestui medicament asupra memoriei oamenilor.

Prof. Amy Arnsten, coordonatorul experimentului realizat pe maimuţe, susţine în viitorul apropiat oamenii pot lua guanfacină sau un medicament similar, începând cu vârsta a doua, pentru a-şi menţine memoria proaspătă cât mai mult timp.