/Piata de asigurari a intrat pe un traseu de normalitate, in primul trimestru din 2011 (presedintele CSA)

Piata de asigurari a intrat pe un traseu de normalitate, in primul trimestru din 2011 (presedintele CSA)

Piaţa locală de asigurări a intrat pe un traseu de normalitate în primul trimestru al acestui an şi nu vor mai avea loc scăderi pentru că societăţile de asigurare au găsit modalităţi de a compensa reducerea din sectorul auto, a declarat, joi, la un seminar de specialitate, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.
‘Sectorul asigurărilor se descurcă în tot contextul economico-financiar în care ne găsim’, a spus preşedintele CSA, apreciind că, în momentul de faţă, piaţa se află pe un traseu de normalitate, potrivit rezultatelor preliminare înregistrate la sfârşitul primului trimestru din 2011.


Astfel, după cum a spus Angela Toncescu, ‘pentru prima dată în ultimii trei ani, primele brute subscrise pentru clasa 10 de asigurări, care reprezintă în special răspunderea civilă auto (RCA), au înregistrat o scădere de 18,2% în trimestrul întâi din 2011, faţă de perioada similară a anului trecut’. S-a pornit de la 816.148.337 lei (2010) şi s-a ajuns la 667.747.298 lei (2011).
‘Societăţile de asigurare au înţeles că gradul de cuprindere în asigurarea de răspundere civilă a autovehiculelor este destul de mare şi având în vedere puterea de cumpărare a clienţilor au adaptat tarifele de RCA la posibilităţile acestora, ceea ce s-a reflectat în primele brute subscrise în primul trimestru’, a explicat Angela Toncescu.
Cu un an în urmă, primele brute subscrise pentru RCA au avut o creştere de 11,6%, în primele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
La sfârşitul trimestrului întâi din 2011, numărul autovehiculelor asigurate a depăşit 85%, acesta fiind un grad de cuprindere ‘foarte bun’, a apreciat preşedintele CSA.
Dacă la RCA au fost scăderi, alte linii de asigurări au fost pe plus: incediu şi calamităţi naturale (22,8%), răspundere civilă generală (42,2%) sau credite (57,4%). Şi asigurările de sănătate, care deţin o pondere mică (0,4%), au crescut cu 35,6%, după o scădere de 22,8% consemnată în perioada similară a anului trecut.
Valoarea primelor brute subscrise din asigurări generale a fost de 1,708 miliarde lei (cca 0,427 miliarde euro, la cursul zilei, n.n.) în primul trimestru din 2011, ceea ce reprezintă o scădere de 8,84%, faţă de anul 2010.
CSA a organizat joi seminarul “Piaţa românească de asigurări în primul trimestru al anului 2011”. Au fost prezentate rezultatele preliminare ale pieţei asigurărilor la sfârşitul primului trimestru, principalele modificări aduse normelor privind pregătirea profesională, precum şi stadiul demersurilor pentru elaborarea unui Ghid privind despăgubirile plătite pentru vătămările corporale.