/Piata de arhitectura va creste, in 2011, prin dezghetarea sectorului medical privat

Piata de arhitectura va creste, in 2011, prin dezghetarea sectorului medical privat

Piaţa de arhitectură va creşte, în 2011, prin dezgheţarea sectorului medical privat şi al reconversiilor funcţionale, precum şi prin cererea pentru infrastructură şi sectorul social (spitale, şcoli, grădiniţe şi infrastructura în transport) sau cea a marilor proiecte de retail, se arată într-un comunicat al companiei de arhitectură Da_Sein.
Da_Sein consideră că motorul dezvoltării în perioada următoare este reprezentat de extinderea rolului arhitectului cu funcţia de project manager. În acest fel, soluţiile tehnice propuse cresc eficienţa investiţiei.


Pentru 2011, Da_Sein preconizează o creştere a cifrei de afaceri cu 15%, bazată pe repornirea proiectelor de investiţii, a reconversiilor funcţionale, a proiectelor industriale şi a sectorului medical privat. În primele luni ale anului Da_Sein a realizat consultanţă pentru spaţii de peste 500.000 mp, însumând investiţii mai mari de 135 milioane euro, proiecte ce urmează să se realizeze în următorii doi ani. Printre proiecte cele mai cunoscute se află Fundaţia Română de Cricket, Centrul de Agrement Mangroove situat pe malul Lacului Tei, Crama Ceptura (Urlaţi), parcuri logistice, un complex hotelier în zona Litoralului, clădiri de birouri şi rezidenţiale.
În 2009, Da_Sein a avut o cifră de afaceri de peste 500.000 euro, aceasta menţinându-se în 2010 la o valoare apropiată cu cea din 2009.
Printre proiectele importante realizate de Da_Sein în 2010 sunt finalizarea proiectării la clădirile rezidenţiale din cadrul complexului Upground (proiectat în perioada 2007 – 2011), masterplanul pentru un parc logistic cu suprafaţa de 200 ha, clinica Academica, amenajarea sediilor companiilor Nestle şi Stefanini TechTeam.
‘Creşterea economică preconizată pentru următorii ani va avea ca rezultat dezmorţirea proiectării care devansează cu unu – doi ani execuţia construcţiilor. În acest context este foarte important ca arhitectul să fie şi project manager. Pentru majoritatea investitorilor contează raportul buget alocat / proiect şi profitul scontat, de aceea rolul arhitectului ar trebui să cuprindă atât optimizarea costurilor cât şi consilierea investitorilor’, spune Andrei Uleia, fondator şi arhitect coordonator Da_Sein.