/Piata asigurarilor private de sanatate, in crestere cu 35 la suta in T1 2011

Piata asigurarilor private de sanatate, in crestere cu 35 la suta in T1 2011

Valoarea primelor brute subscrise în primele trei luni ale anului 2011 a crescut, după o perioadă de scădere a activităţii de subscriere în 2010, cu 35,57%, de la 5,35 milioane lei la 7,25 milioane lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
/1 euro=4,21 lei/
Creşterea a întâlnit aşteptările analiştilor de asigurări, care preconizau, în 2010, o apreciere de 30% pentru sectorul asigurărilor private de sănătate în 2011.
Mai mult, şi clasa asigurărilor private de viaţă a înregistrat o creştere de 3,34% în primul trimestru din 2011.
În cazul asigurărilor de sănătate, asiguratorii s-au adaptat fluctuaţiilor pieţei şi au pus la dispoziţia clienţilor o gamă largă de poliţe de asigurări private de sănătate, ale căror preţuri variază în funcţie de complexitatea serviciilor oferite.

Atât asigurările corporate, cât şi cele individuale s-au diversificat pentru a veni în întâmpinarea clienţilor cu venituri ridicate, care doresc servicii de sănătate complete, dar şi pentru a mulţumi clienţi cu venituri mai mici, în căutare de poliţe de asigurări de tip basic.
În acest moment, opt milioane de români plătesc asigurări de sănătate, însă cei care cer servicii medicale se ridică la 18 milioane, arată statisticile Casei Naţionale de Asigurări de Sănatate şi ale ANAF. Dintre aceştia, peste 140.000 de persoane fizice, 632 de companii mari şi alte 157.358 firme mici şi mijlocii au adunat numai la nivelul anului 2009 datorii de peste 451,3 milioane de euro la fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Aşadar, în cazul în care contribuţiile pentru asigurările de sănătate pe care angajatorii şi angajaţii trebuie să le plătească către stat ar trece în sectorul privat, atunci ar fi deblocate aproximativ cinci miliarde de euro, cât reprezintă bugetul asigurărilor sociale din România la momentul actual, potrivit datelor CSA.