/Peste 1.000 de bucuresteni s-au testat gratuit de astm in weekend

Peste 1.000 de bucuresteni s-au testat gratuit de astm in weekend

Peste 1.000 de persoane şi-au testat, în mod gratuit, capacitatea pulmonară sâmbătă şi duminică în cortul din Parcul Tineretului din Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie transmis luni AGERPRES.
Evenimentul s-a înscris în campania naţională de testare şi educare organizată în perioada 2-15 mai de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, intitulată ‘Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!’.


‘Dintre cei 1.045 de pacienţi testaţi, 271 au fost depistaţi cu probleme respiratorii. Astfel, 186 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu disfuncţie ventilatorie obstructivă, 17 pacienţi suferă de disfuncţie ventilatorie restrictivă iar 58 dintre ei au disfuncţie ventilatorie mixtă’, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
De asemenea, site-ul campaniei, www.invingeastmul.ro, a fost accesat, în aceste două săptămâni, de 6.198 vizitatori unici. Dintre aceştia, peste 90 de procente au accesat butonul de testare a astmului iar 6.192 (99,9%) au folosit o aplicaţie care le permite să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv.
Prof. dr. Florin Mihălţan a spus că nu sunt date exacte cu privire la persoanele afectate de această boală în România, dar se estimează o prevalenţă între 4% şi 6%, aproximativ un milion de persoane fiind afectate.
Astmul este o boală cronică, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie, tuse, mai ales în timpul nopţii, senzaţie de apăsare în piept.
Cauzele acestei boli nu sunt bine înţelese. În anii ’90 oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza. Astăzi, ei consideră această problemă ca fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.
Factorii care pot declanşa astmul sunt cei alergenici, polenul, praful de casă, un parazit care se găseşte în aşternuturi, dacă nu sunt scuturate, factori de la locul de muncă, alergeni alimentari cum sunt căpşunele, fructele de mare, arahidele, unele specii de peşti, dar şi infecţiile din copilărie. Există de asemenea astmul declanşat de medicamente cum ar fi aspirina sau de factori genetici, a menţionat dr. Mihălţan. El a adăugat că se înregistrează o creştere îngrijorătoare în rândul copiilor.