/Persoanele predispuse la Alzheimer ar putea fi depistate cu pana la 10 ani inainte de declansarea bolii

Persoanele predispuse la Alzheimer ar putea fi depistate cu pana la 10 ani inainte de declansarea bolii

Anumite părţi ale creierului afectate de maladia Alzheimer ar începe să se reducă cu până la zece ani înainte de diagnosticarea acestei degenerări cerebrale incurabile, relevă un studiu publicat miercuri în SUA, citat de AFP.

Cu toate că nu este vorba decât de rezultate preliminare, cercetătorii estimează că această descoperire ar putea permite într-o zi, cu ajutorul RMN-ului, să determine care sunt persoanele care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această maladie, uneori ereditară.

Pentru cercetarea lor, medicii au măsurat cu ajutorul RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică – IRM) zonele creierului afectate în general de maladia Alzheimer a 64 de persoane sănătoase, fără probleme de memorie sau cu alte simptome de demenţă. Ei le-au urmărit pe o perioadă de şapte până la unsprezece ani.

Ei au constatat că subiecţii cu stratul cel mai redus de cortex – substanţă gri ce conţine neuronii, esenţiali pentru funcţiile cognitive, senzoriale şi motrice – prezintă de departe un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer comparativ cu cei cu aceleiaşi părţi cerebrale mai groase.

Astfel, din grupul de unsprezece participanţi care aveau cortexul cerebral din zonele vizate cel mai subţire, 55 la sută au dezvoltat maladia Alzheimer. În replică, niciunul dintre pacienţii din grupul de nouă persoane cu cel mai gros strat din aceleaşi zone nu a suferit de Alzheimer, au precizat cercetătorii ale căror rezultate au apărut în revista Neurology, publicată de American Academy of Neurology. Din grupul de subiecţi cu un strat mediu de grosime a cortexului, 20% s-au îmbolnăvit de Alzheimer.