/Persoanele friguroase sunt longevive

Persoanele friguroase sunt longevive

Persoanele care se plâng tot timpul că le este frig, chiar şi atunci când temperatura este confortabilă pentru restul lumii, trăiesc mai mult, conform unui nou studiu care a identificat o legătură între temperatura scăzută de corpului uman şi longevitate, transmite Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă susţin că aceleaşi modificări hormonale care provoacă senzaţia de frig, prin conservarea energiei şi căldurii organismului, încetinesc metabolismul şi prelungesc viaţa.

Astfel, acest studiu realizat în SUA ar putea deschide calea industriei farmaceutice pentru realizarea unui medicament care să mărească speranţa de viaţă.

Alte studii realizate pe cobai supuşi unor regimuri alimentare extreme, demonstrează acelaşi lucru. Spre exemplu, micşorarea aportului alimentar de calorii cu 30% pentru un şoarece are ca rezultat prelungirea duratei de viaţă a acestuia cu 50% peste medie.

Acest studiu realizat la Washington University din St Louis, a urmărit felul în care micşorarea aportului de calorii afectează temperatura internă a corpului – temperatură ce este de obicei de 37 de grade Celsius, fiind puţin mai ridicată decât temperatura la nivelul pielii.

Cercetătorii au oferit nişte pilule termometru, care înregistrează temperatura internă a organismului după înghiţire, unui grup de 24 de persoane de peste 50 de ani, persoane care şi-au redus aportul de calorii din alimentaţie cu cel puţin 25% în ultimii 15 ani.

Aceleaşi pilule termometru au fost oferite şi unui grup martor de persoane din aceaşi categorie de vârstă, care însă aveau o dietă normală, dar şi unui grup de sportivi, alergători pe distanţe lungi.

Persoanele care şi-au redus aportul de calorii aveau cea mai mică medie a temperaturii interne, cu 0,2 grade Celsius sub cea considerată normală. Această reducere poate părea infimă, însă din punct de vedere metabolic, pe termen lung, este extrem de semnificativă, iar persoanele cu o temperatură internă mai mică, trăiesc mai mult, la fel ca în cazul cobailor folosiţi în experimente.