/Patronatele propun utilizarea redeventelor din statiunile balneare pentru investitii

Patronatele propun utilizarea redeventelor din statiunile balneare pentru investitii

Patronatele şi agenţiile de turism propun încasarea directă de către autorităţile publice locale din staţiunile balneare a unui procent de 50% din redevenţa pe care o încasează în prezent Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, cu condiţia ca aceasta să fie utilizată exclusiv în infrastructura turistică, precum şi TVA redus la 5% la pachetele de servicii balneo şi de sănătate, au anunţat reprezentaţii patronatelor, miercuri, la o masă rotundă pe tema turismului balnear.

De asemenea, acestea propun alocarea din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a unei cote de 10% pentru tratament balneo şi sănătate, fond distribuit Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, proporţional cu numărul de paturi din staţiunile balneare din fiecare judeţ. Fondul alocat ar trebui să fie utilizat pentru efectuarea decontărilor serviciilor medicale de prevenţie prestate de operatori.

Organizaţia Patronală a Turismului Balnear, Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna, Institutul de Recuperare, Medicină, Fizică şi Balneologie au elaborat un plan de măsuri pentru dezvoltarea turismului balnear şi de sănătate.

Printre măsurile propuse se numără şi neimpozitarea profitului reinvestit şi susţinerea dobânzilor la liniile de creditare pentru modernizare şi eliminarea impozitului de 16% pentru tichetele de vacanţă.
De asemenea, patronatele propun certificarea şi atestarea factorilor naturali şi a procedurilor de tratament din staţiunile balneare, de interes naţional şi internaţional, din România la standarde europene, astfel încât acestea să fie recunoscute şi acceptate de casele de asigurări şi de pensii din ţările Uniunii Europene, elaborarea şi promovarea în procedură de urgenţă a legii turismului balnear. Totodată, aceştia sugerează elaborarea unei Legi post-privatizare care să aducă corecturile legale şi procedurile necesare privatizărilor eşuate din staţiunile balneare, astfel încât acestea să poată intra în circuitul turistic şi elaborarea unui program multianual 2012 – 2015 de promovare a staţiunilor balneare certificate pe piaţa internă şi pe pieţele externe.

Estimările patronatelor din sector arată că turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015. Prin intermediul agenţiilor de turism, în 2010 au venit în România 60.000 de turişti străini pentru turism medical, reprezentând 2 – 3% din totalul turiştilor străini care au vizitat ţara. Piaţa turismului medical s-a ridicat la 250 de milioane euro în 2010.