/Parsi, arici de mare si smochine proaspete – arheologii au stabilit care era dieta in Imperiul Roman

Parsi, arici de mare si smochine proaspete – arheologii au stabilit care era dieta in Imperiul Roman

Pârşi, arici de mare şi smochine proaspete se numără printre delicatesele de care se bucurau cetăţenii romani de rând, conform arheologior britanici care au descoperit o gigantică fosă septică într-unul dintre oraşele antice distruse de erupţia vulcanului Vezuviu, conform publicaţiei The Telegraph.

Analiza coproliţilor umani din această fosă a indicat faptul că cei aproximativ 150 de cetăţenii romani din clasa de mijloc şi de jos care locuiau într-o casă din Herculaneum aveau o dietă mult mai variată decât se credea. De asemenea, în aceaşi locaţie, sub rămăşiţele clădirii au fost descoperite şi numeroase artefacte, printre care monede din bronz, pietre preţioase şi semipreţioase, agrafe de păr din os şi un inel din aur extraordinar de frumos, decorat cu chipul zeului Mercur.

Oraşul Herculaneum a fost distrus în anul 79 de o erupţie a vulcanului Vezuviu care l-a îngropat sub cenuşă fierbinte.

Meniul obişnuit al romanilor de rând era bazat pe peşte, arici de mare, smochine, ouă şi măsline. De asemenea, ei foloseau ulei de măsline drept combustibil pentru opaiţe, în case.

Fiecare apartament din această casă romană era dotat cu bucătărie şi latrină, ambele legate la o fosă septică în care locuitorii aruncau şi obiecte de uz comun care se stricau. Fosa septică descoperită are adâncimea de 3 metri şi se extinde ca un tunel pe aproape 92 de metri sub casă.

Descoperirea acestei fose a fost întâmplătoare, arheologii încercând să protejeze casa romană de pericolul inundaţiilor în cazul unor ploi puternice.

‘Am descoperit o mare parte dintre obiectele casnice folosite de romani în bucătărie, de la vase şi tigăi, la sticlărie şi cupe”. a precizat Andrew Wallace-Hadrill, directorul Herculaneum Conservation Project.

‘Ceea ce este surprinzător după analiza coproliţilor din fosă este că romanii de rând mâncau bine şi foarte variat. Am descoperit numeroase seminţe de smochine şi cioburi ale vaselor speciale în care ţineau pârşii la îngrăşat”, a mai adăugat Prof. Wallace-Hadrill.