/Palatul de Justitie a fost iluminat in roz, simbolul luptei impotriva cancerului de san

Palatul de Justitie a fost iluminat in roz, simbolul luptei impotriva cancerului de san

Palatul de Justiţie din Bucureşti a fost îmbrăcat, sâmbătă seară, în roz – culoarea speranţei – cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a evenimentului ”Iluminare în roz” – simbol al luptei împotriva cancerului de sân, eveniment organizat în acest an de Fundaţia Renaşterea în parteneriat cu Asociaţia Magistraţilor din România.

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a deschis evenimentul, al cărui motto a fost, anul acesta, ”Dreptul la informare, dreptul la sănătate”, amintind că, de-a lungul celor 10 ani de existenţă, peste 180.000 de persoane au beneficiat de serviciile fundaţiei. Anul acesta, cea care a aprins lumina roz a fost jurnalista Dana Deac, directorul postului TVR 1, care a spus că a început lupta cu această boală în urmă cu patru ani.
”Noi, femeile, suntem obişnuite să avem grijă întâi de alţii şi apoi de noi înşine. Mesajul meu pentru femei este ‘Protejaţi-vă sănătatea, aveţi grijă de voi, pentru că doar aşa veţi putea avea grijă şi de ceilalţi!”’, a spus Dana Deac.

Medicul Brânduşa Aldea, chirurg oncolog, a vorbit despre cea mai nouă realizare a Fundaţiei Renaşterea – Centrul de Excelenţă – care dispune de un laborator cu aparatură de înaltă performanţă, ce poate pune diagnosticul în 45 de minute, faţă de 8 zile la alte laboratoare, de un microscop digital care transmite imagini la distanţă, dar şi de alte instrumente şi aparate unice în ţară.
”Noi am pornit la drum cu misiunea de a informa femeile din România asupra importanţei depistării la timp a cancerului de sân şi a cancerului de col uterin. Aceasta pentru că studiile demonstrează că majoritatea cazurilor de cancer depistate în stadiul unu al bolii sunt vindecabile în proporţie de 98%. Este cea mai bună armă a noastră împotriva acestor boli. Fundaţia Renaşterea, în 10 ani de existenţă, în afara de campaniilor de informare, a reuşit să deschidă două centre medicale în care femeile pot face mamografii şi teste Babeş-Papanicolau, două unităţi mobile care au cabinete pentru efectuarea acestor investigaţii, care circulă prin ţară, în mediul rural şi în oraşe mici, unde femeile care locuiesc în aceste zone pot face gratuit aceste teste”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
Referindu-se la Centrul de Excelenţă, ea a spus că acesta reprezintă ”cel mai îndrăzneţ proiect al fundaţiei”, finanţat cu fonduri de dezvoltare europene, în valoare de 2.300.000 de euro.
”Este într-adevăr de excelenţă, nu doar pentru că aşa se numeşte, ci pentru că avem nişte dotări unice în ţară, de excepţie – un mamograf digital care emite cele mai puţine radiaţii şi un sistem de diagnosticare computerizată, deci, în afară de ochiul medicului, este şi computerul care pune diagnosticul. Aşteptăm peste 5.000 de femei să vină la acest centru anual, invităm oamenii să se informeze la telefonul 0.800.8.300.300”, a adăugat Mihaela Geoană.

Evenimentul de sâmbătă seară a cuprins şi un inedit moment muzical, nai şi voce, susţinut de conf. dr. Oana Lianu.
Printre cele aproximativ 300 de persoane care au participat la cea de-a XI-a ediţie a evenimentului ”Iluminare în roz” s-au numărat politicieni, ambasadori, medici, artişti, jurnalişti, oameni de afaceri.

Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează acest eveniment pe clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. În Bucureşti au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul ”George Enescu” (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea CEC (2004), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010).

Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. În urma activităţii susţinute în acest domeniu atât de important, autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, la 5 februarie 2008, statutul de organizaţie de utilitate publică.
Printre principalele realizări ale Fundaţiei Renaşterea, în cei 10 ani de activitate, se numără primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, posibil prin Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin, care este dotată cu un cabinet de ginecologie şi unul de mamografie. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobilă s-a deplasat în 34 de comunităţi rurale şi oraşe mici, unde peste 15.500 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 13.941 de teste Babeş-Papanicolau şi 7.778 de mamografii. De asemenea, au fost distribuite aproximativ 20.000 de broşuri de informare privind sănătatea femeii.
Ca o recunoaştere a succesului acestui proiect, în 2010 Parlamentul European a acordat Fundaţiei Renaşterea distincţia ”Pearl of Wisdom” şi a fost premiat la Gala Societăţii Civile 2008.

O altă realizare importantă a fundaţiei este reprezentată de Centrul de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare Renaşterea din Bucureşti, care oferă consultaţii, mamografii şi ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de sân. În perioada 2003-2011, la acest centru au fost investigate peste 25.893 de persoane, efectuându-se 11.842 de ecografii, 22.998 de mamografii şi 25.116 de consultaţii, 2.509 de femei fiind depistate cu cancer.
Cea mai recentă realizare este inaugurarea, la 27 aprilie 2011, a Centrului Medical de Excelenţă Renaşterea, care oferă servicii de diagnostic în senologie, ginecologie, investigaţii anatomopatologice şi imunohistochimie.