/Pacientii bulgari platesc cel mai mult in Europa

Pacientii bulgari platesc cel mai mult in Europa

Pacienţii bulgari plătesc cei mai mulţi bani din propriul buzunar ca să primească un tratament, titrează marţi ziarele sofiote Novinar şi Duma. Bulgarii plătesc aproape jumătate din costul serviciului medical pe care îl primesc, în timp ce ceilalţi europeni plătesc în medie între 20 şi 25 la sută. Datele provin dintr-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi au fost anunţate luni de Stoicio Kaţarov, din centrul de apărare drepturilor în sistemul sanitar. Bulgarii plătesc singuri şi circa 80 la sută din valoarea medicamentelor, în timp ce europenii plătesc tot în jur de 20-25 la sută. Cheltuielile statului bulgar pentru sănătate sunt de 5-6 ori mai mici decât media europeană.

În aceste condiţii, nu este nicio surpriză că sistemul sanitar din Bulgaria este considerat cel mai ostil pentru pacienţi. Cei mai mulţumiţi de sistemele lor sanitare sunt olandezii, urmaţi de danezi şi irlandezi. Bulgaria ocupă ultimul loc în acest clasament în care participă 30 de state europene, fiind depăşită de Albania, Croaţia şi România.

40 la sută dintre pacienţii bulgari care au nevoie de chimioterapie se tratează în străinătate, scrie ziarul 24 Ceasa. Cele mai preferate destinaţii pentru bolavii de cancer sunt Turcia şi Grecia. Pentru că în Bulgaria nu pot fi găsite multe dintre medicamentele necesare pentru un asemenea tatament. O parte dintre pacienţi cumpără din ţările vecine medicamentele de care au nevoie şi le administrează acasă, iar altă parte aleg spitalele din Istanbul pentru a se trata. Serviciile acolo sunt scumpe dar nu se face niciun compromis cu calitatea tratamentului, mai scrie ziarul.

Aproximativ 2 milioane de bulgari nu au asigurare medicală, titrează Trud, citând pe fostul ministru-adjunct al sănătăţii, Emil Rainov. Datele Agenţiei Naţionale de Venituri arată că 1,2 milioane din cei puţin peste 7 milioane de locuitori ai ţării nu au asigurări de sănătate şi ar trebui să plătească întregul cost al serviciilor medicale dacă vor avea nevoie de ajutor medical. Dacă la la acest număr se adaugă şi cetăţenii bulgari care trăiesc în alte ţări, numărul persoanelor fără asigurări medicale ajunge la aproximativ 1,8 milioane. Potrivit legislaţiei, ca să aibă drept la tratament gratuit bulgarii trebuie să aibă plătite contribuţiile de asigurare de sănătate pentru cel puţin 12 din ultimele 15 luni.