/Organizatia Medici fara Frontiere cere statelor din UE sa-i primeasca pe imigrantii din Libia

Organizatia Medici fara Frontiere cere statelor din UE sa-i primeasca pe imigrantii din Libia

Organizaţia umanitară Medici fără Frontiere (MSF) a cerut joi, într-o scrisoare deschisă publicată în 13 publicaţii europene, ca Europa să-i primească pe imigranţii care fug cu bărcile din Libia, transmite AFP.

În textul intitulat ‘Europa trebuie să primească persoanele care fug cu barca din Libia’, MSF denunţă ‘dublul discurs politic european care afirmă, pe de o parte, că poartă războiul din Libia pentru a-i proteja pe civili, dar care, pe de altă parte, îşi închide frontierele pentru victimele aceluiaşi război, sub pretextul prevenirii afluxului masiv de imigranţi ilegali’.

MSF subliniază că ‘disproporţia în materie de primire între statele limitrofe Libiei – Tunisia şi Egiptul -, care au primit pe teritoriul lor aproape 630.000 de persoane care au fugit din Libia, şi statele din Europa care au respins de pe teritoriul lor şi din apele lor teritoriale persoane care şi-au riscat viaţa încercând să ajungă cu bărcile în Europa’.

“Discursurile şi actele liderilor noştri, pe fondul luptei împotriva imigraţiei ilegale, restrâng de fapt accesul pe teritoriul european pentru victimele războiului. Acest cinism politic este ruşinos”, susţine directorul MSF, doctorul Marie-Pierre Allie, în scrisoarea deschisă adresată liderilor statelor din UE implicate în războiul din Libia.

Echipe ale MSF ajută victime ale războiului în Italia (Lampedusa), în Libia (Misrata, Benghazi şi Zintan) şi în Tunisia. Din februarie 2011, organizaţia a făcut peste 1.700 de consultaţii medicale în rândul imigranţilor şi refugiaţilor la Lampedusa.