/Orasul Lyon si-a propus sa reduca fenomenul `binge drinking`

Orasul Lyon si-a propus sa reduca fenomenul `binge drinking`

Oraşul Lyon introduce interdicţia vânzării pe timp de noapte de alcool pentru a combate ebrietatea publică şi comportamentul antisocial în rândul tinerilor, informează The Independent de luni.Francezii numesc fenomenul ”le binge drinking”, consumul excesiv de alcool, şi îl consideră una dintre cele mai respingătoare importuri de peste Canal.

În prezent, oficialii din Lyon au introdus o interdicţie pe timp de noapte a vânzărilor cu amănuntul de alcool, pentru a combate ceea ce este preceput drept un urât obicei anglo-saxon care face ravagii în Franţa.

De luni, magazinelor din întreg oraşul le va fi interzisă vânzarea de alcool între orele 22 şi 6 dimineaţa, într-un efort de a limita ebrietatea publică. Interdicţia nu se va aplica barurilor, restaurantelor sau cluburilor de noapte.

Până în urmă cu cinci ani, ”binge drinking” era privit ca un fenomen în mare măsură limitat la Marea Britanie şi ţările scandinave. Acest lucru este reflectat de utilizarea termenului englez, care este larg răspândit şi pare să nu fi fost cenzurat de catre ”Académie Française”, organismul care ”păzeşte” limba franceză. Traducerea oficială este ”intoxication alcoolique aigue” /intoxicaţie alcoolică severă/.

Acum, Franţa este obligată să recunoască faptul că are o problema în creştere. Institutul Naţional de Prevenire şi de Educaţie pentru Sănătate (INPES) din Franţa a lansat o campanie numită ”BoireTrop” (A bea peste măsură) pentru a avertiza cu privire la pericolele consumului de alcool excesiv. INPES spune că alcoolul este răspunzător pentru aproximativ 45.000 de decese în fiecare an în Franţa.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 2010 a arătat că francezii ocupă locul patru la capitolul cei mai mari consumatori de alcool din Europa, pe baza cifrelor din 2005, în urma Estoniei, Cehiei şi Irlandei. Marea Britanie ocupă locul al 13-lea. Cel mai mult alcool consumat în Franţa este vinul. Raportul a constatat că obiceiurile galice de consum de alcool sunt “stabile”.

Oficialii sunt deosebit de îngrijoraţi de creşterea consumului de alcool în rândul tinerilor cu vârsta între 18-25 de ani, în special femei, şi intenţionează să abordeze cât mai curând moda în creştere în rândul tinerilor de a se îmbăta.

Această tendinţă a ocupat prima pagină a ziarelor anul trecut, odată cu organizarea mai multor ”apéro géant” (aperitiv gigantic) prin utilizarea reţelelor de socializare precum Facebook. Un ”apéro géant” la Nantes, luna trecută, a atras 6.000 de tineri. Un om beat a fost pescuit din Loara de către serviciile de urgenţă, care au prevăzut un astfel de eveniment, după ce mai mulţi tineri au căzut în râu cu un an în urmă, şi au staţionat o barcă pe râu. Un alt adolescent a trebuit sa fie salvat după ce s-a urcat pe o macara.

Oficialii din Lyon au declarat că măsura a avut drept scop combaterea “masivă şi brutală” a consumului de vară de alcool în public. Ea va fi în vigoare până la 10 septembrie. Ei speră astfel ca măsura ”să reducă daunele” cauzate de alcool, printre care “violenţa, zgomotul şi spargerea vitrinelor”.

Comercianţii care încalcă embargoul vânzării de băutură ar putea fi amendaţi cu suma de 750 de euro (660 de lire sterline).

Jean-Louis Touraine, viceprimarul şi responsabilul cu ordinea publică în Lyon, a declarat pentru ziarul Le Progres: “Există pericole grave legate de alcool, pe termen lung şi pentru sănătatea imediată, în contextul unor numeroase accidente în rândul tinerilor beţi, care, de exemplu, se aruncă în Rhone în urma unui pariu, precum şi violenţe şi prejudicii pentru localnici. Nu sperăm să rezolvăm complet această problema, dar vrem cel puţin să reducem excesele cele mai grave. Dacă oamenii se orientează spre baruri, le reamintim proprietarilor că nu pot servi clienţii deja prea beţi”.