/Orasul din centrul crizei E.coli

Orasul din centrul crizei E.coli

Hamburg este centrul unei crize care a izbucnit cu aproape trei săptămâni în urmă. Începând cu marţea trecută (24 mai), 15 persoane au murit şi peste 1.100 suferă de efectele infecţiei cu bacteria E. coli, iar mulţi sunt plasaţi la secţia de terapie intensivă, scrie New York Times în ediţia de marţi, citând autorităţile federale.

Pe măsură ce medicii se ocupă de boală, misterul persisită cu privire la sursa sau la sursele exacte ale infecţiei. În plus, în pofida anunţurilor iniţiale făcute de autorităţile regionale, cum că bacteria ar putea proveni de castraveţii din Spania – o idee respinsă puternic de oficialii spanioli – autorităţile de la Berlin au admis, marţi, că nu exista nicio certitudine că aşa s-ar fi întâmplat.

Este încă o “situaţie foarte dificilă în Germania”, a explicat ministrul agriculturii, Robert Kloos, prezent în Ungaria. “Nu suntem încă în măsură să stabilim exact unde şi cum a apărut infecţia”, a adăugat oficialul german.

Institutul Robert Koch, autoritatea de control germană în privinţa bolii, monitorizează răspândirea infecţiilor cu E.coli, o bacterie care poate provoca o boală numită sindromul hemolitic uremic, sau H.U.S, care poate la rândul ei conduce la insuficienţă renală şi la moarte.

Sugestiile că focarul este legat de produsele provenite din Spania au generat tensiuni între această ţară şi Germania, în condiţiile în care fermierii au fost obligaţi să scape de produse. Tensiunile sunt, de asemenea, în creştere şi cu Rusia, care a blocat unele importuri spaniole şi a ameninţat să extindă această interdicţie. În prezent, Germania, Danemarca, Republica Cehă, Luxemburg, Ungaria, Suedia, Belgia şi Rusia au blocat importurile de castraveţi spanioli, potrivit relatărilor media din Spania. În plus, o parte dintre exporturile olandeze de castraveţi au fost blocate.

Gregory Hartl, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că cel mai grav focar de E.coli de până acum s-a înregistrat în Japonia în 1996, unde contaminarea frunzelor de ridichi, servite în şcoli la prânz, a condus la 9.451 de îmbolnăviri. Hartl nu a precizat însă câte dintre acestea au condus la moarte.

Uniunea Europeană acţionează ca o piaţă unică, însă naţiunile componente îşi păstrează zeloase atribuţii în privinţa unor anumite domenii de politică naţională, inclusiv în domeniul sănătăţii şi al controlului bolilor. Chiar şi în aceste condiţii, eforturile europene de a urmări sursa bacteriei au fost cu mult mai eficiente decât în alte părţi ale lumii, inclusiv în Statele Unite, a declarat marţi un oficial al UE sub protecţia anonimatului.

Înapoi în Hamburg, accentul rămâne pe tratament. La Centrul Medical Universitar, impactul infecţiilor a fost atât de puternic încât personalul spitalului, deşi obişnuit să opereze într-o clinică care dispune chiar şi de o unitate specială de tratament al cancerului, susţine că a fost surprins de amploarea crizei. Rudele primesc ajutor psihologic. Boala, comună în rândul copiilor şi tratabilă, i-a afectat în acest caz şi pe adulţi, în special pe femeile tinere.