/Oprescu: Caminul de batrani ”Acad. Nicolae Cajal” va fi gata in luna octombrie

Oprescu: Caminul de batrani ”Acad. Nicolae Cajal” va fi gata in luna octombrie

Căminul de bătrâni ”Acad. Nicolae Cajal” va fi gata în luna octombrie”, a declarat sâmbătă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
”Am vrut să am certitudinea că într-adevăr se lucrează la proiectul care face parte dintr-un program general”, a precizat Oprescu în timpul verificării stadiului lucrărilor de execuţie a căminului.
Edilul şef a spus că nu regretă faptul că în locul vechiului spital se ridică acest cămin deoarece toţi colegii săi de breaslă, respectiv medicii care lucrau aici, îşi desfăşoară activitatea în locuri corespunzătoare.


”Colegii mei sunt la posturile lor în condiţii mai bune decât aici. Nu simt niciun fel de regret având în vedere că s-a mers la mai bine”, a spus Oprescu.
El a adăugat că mai sunt în proiect alte două cămine de acest tip. ”Încercăm să aranjăm lucrurile, să facem introspecţia noastră privind bugetul şi să vedem câţi bani avem la dispoziţie”, a spus Oprescu.
Cât priveşte căminul ”Acad. Nicolae Cajal”, el a spus că acesta ar trebui să aibă o altă denumire, respectiv Casă de Retragere, întrucât serviciile şi amenajările de aici dau o altă conotaţie şi au dimensiuni noi.
Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simean, căminul va oferi servicii de excelenţă care se vor adresa persoanelor vârstnice iar investiţia în această direcţie se ridică la aproximativ 250.000 de euro, bani care vin de la Administraţia Spitalelor şi direcţia pe care o conduce. Ea a precizat că selecţia celor care vor ocupa cele 80 de locuri ale căminului se va face în baza unei metodologii aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, beneficiarii urmând a fi persoane fără aparţinători, respectiv persoane care nu au rude care să le ajute. De asemenea, în urma unei evaluări a Comisiei de specialitate se va decide că aceste persoane nu pot să aibă grijă singure de ele.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti a mai precizat că cheltuielile de întreţinere pentru o singură persoană, lunar, se ridică în medie la 1.410 lei, bani care vor fi aprobaţi de CGMB.
Noul cămin de bătrâni se află în strada Maximilian Popper şi va respecta standardele minime obligatorii pentru căminele de persoane vârstnice. Este vorba de un număr de 25 de camere cu un beneficiar, 20 de camere cu doi beneficiari, cinci camere cu trei beneficiari, iar o parte dintre acestea sunt destinate grupurilor sanitare, cabinetelor medicale, psihologice, clubului de activităţi recreaţionale, bibliotecă, oficii şi săli de mese, precum şi o sală de kinetoterapie.
Obiectivul căminului este acela de a asigura asistenţă şi protecţie socială pentru persoane vârstnice privind serviciile socio-medicale constând în: găzduire şi hrană, îngrijiri medicale, recuperare şi readaptare, activităţi de ergoterapie, de petrecere a timpului liber, consiliere psihologică şi juridică.
De menţionat că la ora actuală în Bucureşti numărul total al locurilor de cazare în cămine de bătrâni se ridică la aproximativ 700.