/Opozantul cubanez Guillermo Farinas isi incheie greva foamei

Opozantul cubanez Guillermo Farinas isi incheie greva foamei

Disidentul cubanez Guillermo Farinas şi-a încetat vineri greva foamei, începută în urmă cu o săptămâna, pentru a evita ca foşti deţinuţi politici să se alăture acţiunii sale, a declarat el pentru France Presse.

‘Foşti deţinuţi politici, care stau prost cu sănătatea, m-au anunţat că vor să intre în greva foamei’, a explicat opozantul prin telefon de la reşedinţa sa din Santa Clara, la 280 de kilometri este de capitala Havana.

Guillermo Farinas şi-a început protestul la 3 iunie pentru a solicita judecarea celor ‘responsabili’ de moartea, la începutul lui mai, a opozantului Juan Soto.

Juan Soto, în vârstă de 46 de ani şi cu o sănătate fragilă, a decedat la 8 mai într-un spital din Santa Clara, la trei zile după ce a fost reţinut vreme de mai multe ore de poliţie pentru ‘scandal public’, fiind ulterior eliberat ‘fără niciun incident special’, potrivit autorităţilor. Conform unor opozanţi cubanezi, Soto ar fi fost bătut în timpul detenţiei sale.

AFP aminteşte că Farinas, un jurnalist virtual, a fost distins cu Premiul Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire în 2010.