/Operatie de schimbare de sex, de la femeie la barbat, incununata de succes

Operatie de schimbare de sex, de la femeie la barbat, incununata de succes

O echipă de medici condusă de prof. dr. Cristian Niţescu, de la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, a efectuat o operaţie extrem de complicată de schimbare de sex de la femeie la bărbat, care a durat peste 14 ore şi a fost încununată de succes.
Pentru acest tip de intervenţie, vaginectomie, pregătirea a început în noiembrie 2010, a spus dr. Cristian Niţescu în cadrul conferinţei de presă de miercuri.
“Intervenţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat este probabil una dintre cele mai complexe operaţii constructive. Împreună cu colegii mei am operat în trei zone ale corpului: antebraţ, picior şi zona organelor genitale. Chiar şi în străinătate în mari centre de referinţă pentru chirurgia transexualilor astfel de intervenţii sunt extrem de dificile”, a declarat dr. Cristian Niţescu.


Operaţia de schimbare a sexului nu este finalizată în totalitate. Peste un an, pacientul va fi supus unei noi intervenţii. Pentru a asigura viaţa sexuală activă a pacientului, medicii îi vor aplica neopenisului un suport osos.
Înainte de acest demers, care a început în urmă cu cinci ani, pacientul în vârstă de 35 de ani a trecut prin mai multe etape de evaluare. Prima s-a făcut după solicitarea voluntară a pacientului de a face schimbarea de sex, apoi a fost cea a psihologului sau a medicului psihiatric care a stabilit dacă pacientul este într-adevăr transexual. Apoi a obţinut o hotărâre judecătorească în urma căreia realizarea intervenţiei a fost permisă. După primirea acordului judecătoresc pacientul a fost supus unei evaluări a medicului endocrinolog care a confirmat lipsa sindroamelor genetice şi a tulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali.
După acest examen medical pacientul a urmat un tratament cu hormoni şi a fost pregătit psihologic pentru stadiul final: operaţia de schimbare de sex.
Dr. Niţescu a subliniat că fiind o boală, intervenţia este suportată de casa de asigurări.
În România pionierul operaţiilor de schimbare de sex este prof. dr. Ioan Lascăr, acesta a realizat prima sa operaţie de schimbare de sex în 1995 de la bărbat la femeie.