/Operaţia de cezariană la cerere nu e inclusă în pachetul de servicii medicale de bază

Operaţia de cezariană la cerere nu e inclusă în pachetul de servicii medicale de bază

Operaţia de cezariană la cerere, care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens, nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază, precizează Ministerul Sănătăţii (MS) printr-un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES.
“Având în vedere dezbaterile din mass-media din ultimele zile cu privire la operaţia de cezariană la cerere, pentru a informa corect publicul şi a evita interpretările eronate, MS face următoarele precizări: prin pachetul de servicii medicale de bază se asigură gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate naşterii, inclusiv operaţia de cezariană atunci când există o indicaţie medicală clară pentru aceasta. Nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operaţia de cezariană la cerere care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens”, se afirmă în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de operaţii de cezariană în afara indicaţiei medicale, ceea ce comportă riscuri, fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală.

Totodată, Ministerul Sănătăţii că în elaborarea pachetului de servicii medicale de bază s-a acordat o atenţie particulară gravidei şi lehuzei.

“În elaborarea pachetului de servicii medicale de bază, care s-a făcut cu consultarea specialiştilor în domeniu, s-a acordat o atenţie particulară gravidei şi lehuzei, inclusiv prin acordarea de consultaţii de monitorizare atât la mediul de familie, cât şi în ambulatorul de specialitate. Pachetul de bază se află în acest moment în dezbatere publică, iar implementarea lui va fi însoţită de campanii de informare”, mai precizează comunicatul MS. AGERPRES / (AS – autor: Marius Frăţilă)

Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX TUDOR