/OMS trage un semnal de alarma in legatura cu o epidemie de hepatita

OMS trage un semnal de alarma in legatura cu o epidemie de hepatita

Aproximativ o treime din toţi oamenii de pe Terra / circa 2 miliarde/ sunt infectaţi cu virusul care provoacă hepatita, boală de ficat care ucide aproximativ un milion de persoane anual, trage un semnal de alarmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Reuters.

Mulţi din purtătorii virusului nici măcar nu suspectează pericolul, transmiţându-l fără să ştie altor persoane.

Potrivit expertului OMS pentru combaterea hepatitei, Steven Wiersma, lumea în genere acordă prea puţină atenţie acestei probleme. ‘Această a devenit o boală cronică pe mapamond, al cărei pericol ei este conştientizat foarte puţin chiar şi în rândul factorilor de decizie din domeniul sănătăţii’, afirmă acesta, avertizând că lumea se află la un pas de o epidemie în masă de hepatită.

În cadrul unei conferinţe susţinute marţi cu ocazia Zilei mondiale de combatere a hepatitei, instituite în acest an de OMS, în scopul creşterii gradului de conştientizare a pericolului reprezentat de hepatită, Wiersma a enumerat modalităţile de transmisie a virusului hepatic, menţionând între altele apa, alimentele, sângele, sperma şi alte fluide corporale.

După cum menţionează Wiersma, hepatita poate provoca epidemii de amploare, ameninţând cu disfuncţii ce pot duce la cancere şi ciroze hepatice.

Cel mai devastator şi mai răspândit este virusul hepatitei B. Hepatita de tip E se transmite de obicei prin apa contaminată şi produse alimentare, fiind cel mai des întâlnit în ţările în curs de dezvoltare.