/OMS: Peste 900.000 de vieţi salvate datorită colaborării între serviciile privind HIV şi tuberculoza

OMS: Peste 900.000 de vieţi salvate datorită colaborării între serviciile privind HIV şi tuberculoza

Îmbunătăţirea colaborării între serviciile pentru tuberculoză şi cele pentru HIV/SIDA a permis salvarea a circa 910.000 de vieţi omeneşti la nivel mondial, în ultimii şase ani, relevă statisticile publicate vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, transmite AFP. Această colaborare are în vedere protejarea împotriva tuberculozei a persoanelor seropozitive. Având în vedere că virusul HIV slăbeşte sistemul imunitar, persoanele seropozitive sunt predispuse şi la tuberculoză.


OMS a stabilit noile măsuri de colaborare în 2004, iar de atunci numărul persoanelor care trăiesc cu HIV şi au fost depistate cu tuberculoză a crescut de aproape 12 ori, de la 200.000 în 2005 la peste 2,3 milioane în 2010, şi în acelaşi timp a crescut şi nivelul de depistare a HIV în rândul pacienţilor cu tuberculoză – de la 470.000 în 2005 la peste 2,2 milioane în 2010.

‘Trebuie să atacăm tuberculoza la fel cum ne ocupăm şi de HIV’, a declarat dr. Gottfried Hirnschall, dierctor al departamentului HIV/SIDA de la OMS.

Organizaţia preconizează în acest scop trei tipuri de măsuri – depistarea sistematică a HIV în cazul pacienţilor cu tuberculoză, în rândul celor care prezintă simptome de TBC şi al partenerilor sau familiilor acestora; punerea la dispoziţia pacienţilor a cotrimoxazolului, medicament destinat să prevină infecţiile pulmonare; începerea unui tratament antiretroviral pentru toţi pacienţii cu tuberculoză şi HIV, cât mai devreme posibil.

Noua politică de prevenire, diagnosticare şi tratare în comun a tuberculozei şi HIV urmează să fie prezentată detaliat luni, 5 martie, în cadrul unei importante conferinţe ştiinţifice cu privire la HIV/SIDA, Conferinţa anuală cu privire la retrovirusuri şi infecţiile oportuniste, care va avea loc la Seattle /SUA/. AGERPRES