/OMS ia in calcul o monitorizare sanitara de 10 pana la 20 de ani in Japonia

OMS ia in calcul o monitorizare sanitara de 10 pana la 20 de ani in Japonia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a subliniat miercuri importanţa creării unor sisteme de supraveghere sanitară pe 10 până la 20 de ani în Japonia în vederea măsurării consecinţelor pe termen lung asupra sănătăţii ale accidentului de la centrala nucleară Fukushima, relatează agenţia France Presse.

‘Avem nevoie să creăm bazele pentru studii ce ar urma să fie conduse în următorii 10 până la 20 de ani’, a declarat directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS, Maria Neira, într-o conferinţă de presă.

Însă ea a recunoscut că este ‘poate prea devreme’ pentru a crea aceste sisteme de monitorizare sanitară pentru că ţara este în continuare ‘într-o fază foarte acută de detectare’ a radioactivităţii. Cu toate acestea, ‘suntem în discuţii cu Japonia’, a precizat dna Neira.

Pe de altă parte, responsabila OMS a subliniat că autorităţile japoneze au început deja supravegherea funcţiilor tiroidiene a peste 940 de copii, fără a descoperi vreun risc. Marţi, guvernul nipon a ridicat de la 5 la 7, nivelul maxim, nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice, plasându-l la nivelul celui de la Cernobâl, notează AFP.