/OMS: Circa 10 la suta dintre rusi sufera de dereglari psihice

OMS: Circa 10 la suta dintre rusi sufera de dereglari psihice

Săptămâna trecută la Moscova a fost arestat un schizofernic care şi-a ucis şi mâncat tovarăşul de pahar, iar cu câteva zile înainte un alt bărbat alerga noaptea printr-o staţie de benzină, înţepându-i cu cuţitul pe toţi cei care îi ieşeau în cale… În condiţiile Rusiei contemporane, un om bolnav psihic nu poate fi internat forţat, ci doar dacă ‘face ceva’, de exemplu îi ameninţă pe cei din jur cu toporul. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ vine cu o statistică alarmantă: 10% dintre ruşi suferă de dereglări psihice, notează cotidianul rus Utro.

Medicii afirmă că o prevenţie a acutizării bolilor psihice este posibilă doar cu ajutorul rudelor celor bolnavi. De asemenea, psihiatrii dezvăluie că de dereglări psihice suferă milioane de cetăţeni ruşi, însă în majoritatea cazurilor aceştia nu se adresează medicilor, chiar dacă prezintă simptome evidente.

În prezent, în Rusia se află în evidenţă psihiatrică 1,67 milioane de oameni, însă acestea sunt persoane cu boli psihice evidente. Alte 2,16 milioane de persoane figurează că ar fi consultat un medic psihiatru: în mod oficial, aceştia sunt oameni sănătoşi, dar care sunt nevoiţi să apeleze la psihiatru.

Potrivit OMS, de dereglări psihiatrice ar suferi cel puţin 10% dintre cetăţenii ruşi. Cea mai răspândită dereglare o constituie depresia. Experţii OMS afirmă că această boală constituie una dintre principalele cauze de invaliditate şi principala cauză a sinuciderilor, Rusia situându-se în ceea ce priveşte numărul actelor suicidare pe unul din primele locuri la nivel global.

De asemenea, potrivit OMS, circa 900.000 de ruşi sunt bolnavi de schizofrenie, iar pentru alţi 250-300.000 este caracteristică ‘starea maniacală’, de excitaţie necontrolată.