/OMS cere Rusiei si SUA sa distruga stocurile virusului de variola

OMS cere Rusiei si SUA sa distruga stocurile virusului de variola

Victoria asupra variolei este adeseori numită un triumf major al ştiinţei medicale, iar săptămâna aceasta Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va trebui să decidă cum să procedeze în privinţa exemplarelor de virus conservate ale acestei boli periculoase, relatează marţi portalul MedDaily.

Variola a fost eradicată la nivel mondial graţie vaccinării în masă în 1980. Înainte de aceasta, boala evolua spre un deznodământ letal în 30% dintre cazuri.

Cu toate acestea, virusul Variola, care provoacă infecţia de variolă, continuă să existe în două mari laboratoare din lume, unul fiind situată în SUA, celălalt în Rusia.

OMS urmează să decidă săptămâna aceasta, cu ocazia reuniunii celei de-a 65-a Adunări a Organizaţiei ce se va desfăşura la Geneva, dacă este necesară sau nu distrugerea virusului în cele două laboratoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii discută posibilitatea de a distruge virusul de variolă din 1986, exprimând temerea că, până când virusul există, persistă şi pericolul ca acesta să fie folosit de terţe părţi.

Rusia şi SUA insistă că este nevoie de a continua studierea virusului care provoacă variola pentru cazul în care boala s-ar întoarce, de exemplu, prin utilizarea armei biologice de terorişti.

Taberele pro şi contra distrugerii virusului sunt ferm determinate să-şi apere ferm poziţia la reuniunea din această săptămână a OMS, de aceea este greu de prevăzut care dintre ele va avea câştig de cauză, comentează experţi independenţi.