/OMS: Banalele migrene au costuri `enorme` pentru societate

OMS: Banalele migrene au costuri `enorme` pentru societate

Aproximativ jumătate din populaţia adultă a planetei suferă de migrene, iar aceste dureri de cap au nişte costuri enorme din punct de vedere social şi economic, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Publicând primul său raport global cu privire la durerile de cap, OMS a anunţat că nu mai puţin de 47% dintre adulţi suferă de dureri de cap, iar pierderile economice şi sociale prin scăderea productivităţii muncii sunt substanţiale.

Doar în Uniunea Europeană sunt pierdute aproximativ 190 de milioane de zile individuale de muncă pe an, pe seama migrenelor.

“Durerile de cap şi migrenele sunt subestimate grav şi primesc prea puţină atenţie din parte sistemelor medicale”, a comentat Dr. Shekhar Saxena, directorul Departamentului pentru sănătate mentală din cadrul OMS.

“Durerile de cap îi afectează serios pe oameni, lăsându-i incapabili să muncească. În timpul atacurilor de migrene, 90% dintre oameni îşi amână treburile domestice, aproximativ 75% au o capacitate de muncă scăzută, iar 50% dintre ei renunţă cu totul la muncă.

Migrenele afectează una din şase femei şi respectiv unul din doisprezece bărbaţi.

Aceleaşi migrene sunt răspunzătoare pentru pierderea a aproximativ 400.000 de zile individuale de muncă sau de şcoală, în fiecare an, la fiecare 1 milion de oameni din ţările cu economii dezvoltate. Costurile economice ale acestor zile pierdute se ridică anual la aproximativ 155 de miliarde de euro.