/OMS: Ar putea veni o zi cand impotriva unor bacterii nu vor exista remedii

OMS: Ar putea veni o zi cand impotriva unor bacterii nu vor exista remedii

Ar putea veni în curând o zi când împotriva unor bacterii nu vor exista pur şi simplu remedii, a avertizat luni Zsuzsanna Jakab, director al Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), organism de pe lângă ONU, transmite agenţia de presă ITAR-TASS.

Declaraţia sa intervine înainte de vizita sa la Moscova, unde va participa la o reuniune internaţională pe tema ‘Contracararea rezistenţei la tratament: lipsa de măsuri astăzi, un mâine fără medicamente’ prevăzută să se desfăşoare în data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii. Această reuniune este organizată de Ministerul rus al Sănătăţii, sub egida OMS, precizează agenţia de presă amintită.

Cu această ocazie, reprezentanta OMS va detalia pericolele pe care le reprezintă rezistenţa microbiană la tratamentul cu antibiotice.

‘Însuşi Alexander Fleming, care a descoperit penicilina în 1928, avertiza că utilizarea excesivă a antibioticelor poate conduce la creşterea imunităţii bacteriilor la acest tip de preparate. Rezistenţa bacteriilor la antibiotice relevă o serie de aspecte precum slaba conştientizare a publicului larg faţă de tratamentul cu antibiotice, o atitudine de complacere profesională a cadrelor medicale şi lipsa de responsabilitate a unităţilor comerciale de distribuire a medicamentelor. Toate acestea împreună formează un cocktail otrăvitor’, constată experta OMS, avertizând că, dacă nu se va acţiona de urgenţă astăzi, în curând ar putea veni o zi când pur şi simplu nu vor exista remedii împotriva bacteriilor.

În acest sens, OMS sugerează fiecărei ţări în parte un plan de contracarare a acestei probleme, dar subliniază că peste tot ar trebui limitată comercializarea antibioticelor, în special, ar trebui interzisă utilizarea acestora în zootehnie, unde astfel de preparate sunt folosite pentru accelerarea creşterii animalelor sănătoase din raţiuni comerciale. În plus, se impune instituirea unui control mai riguros al calităţii medicamentelor, consideră şefa Oficiului European al OMS.

În ţările sărace unde accesul la medicamente este adeseori îngreuiat de lipsa resurselor financiare, atunci când oamenii încep să prospere, medicii le prescriu mai multe antibiotice, aceasta în timp ce calitatea preparatelor este îndoielnică, iar vânzarea lor se face fără prescripţie medicală, mai atenţionează responsabila OMS.