/Omagiu adus in presa spaniola scriitorului si intelectualului Jorge Semprun

Omagiu adus in presa spaniola scriitorului si intelectualului Jorge Semprun

Scriitorul şi intelectualul spaniol Jorge Semprun a murit la Paris, înconjurat de rudele sale, anunţă miercuri cele mai importante cotidiene spaniole, care amintesc de angajamentele politice ale acestuia, dar şi de măiestria cu care şi-a scris prolifica operă literară, cu profunde origini autobiografice.

A murit Semprun, martorul barbariei secolului 20, scrie cotidianul El Pais. Scriere şi angajament, literatură şi ideologie, experienţa barbariei şi luciditatea şi măiestria de a povesti totul: aceştia sunt pilonii pe care Jorge Semprun şi-a construit viaţa, precizează cotidianul spaniol. Ziarul mai notează că romancierul, eseistul, scenaristul şi fostul ministru al culturii a murit la 87 de ani, în casa lui din Paris.

Şi cotidianul El Mundo scrie despre moartea scriitorului şi fostului ministru Jorge Semprun. Cotidianul spaniol aminteşte că după ce a fost eliberat din lagărul de concentrare nazist de la Buchenwald, Semprun a fost un membru notoriu al Partidului Comunist Spaniol în exil; el a fost ministru al culturii între 1988 şi 1991, în primul guvern socialist al lui Felipe Gonzalez.

A murit Jorge Semprun, om de cultură şi mare angajament, scrie la rândul său cotidianul ABC, precizând că scriitorul şi fostul ministru al culturii a decedat la 87 de ani în Paris, înconjurat de rude, la reşedinţa sa din rue de l’Université.

Şi cotidienele La Razon şi El Periodico de Catalunya remarcă miercuri decesul omului de cultură Jorge Semprun.

La Razon scrie de asemenea despre criza castraveţilor şi anunţă că Uniunea Europeană a acordat numai 150 de milioane de euro drept ajutor, adică 30% din pierderile suferite de agricultori în urma alertei declanşate de Germania cu privire la infecţia cu bacteria E.coli. Cotidianul spaniol precizează că ajutoarele menţionate au fost anunţate ca urmare a protestelor agricultorilor, dar au fost criticate de Germania.

La rândul său, cotidianul catalan El Periodico mai remarcă miercuri şi din recomandările făcute de Comisia Europeană pentru Spania. Astfel, după cum consemnează cotidianul menţionat, Bruxellesul cere un control strict al deficitului şi al datoriilor comunităţilor autonome spaniole, precum şi noi reforme pe piaţa muncii, pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.