/Olt: La Spitalul Slatina se trateaza pacienti care nu au alte posibilitati, potrivit unor experti italieni

Olt: La Spitalul Slatina se trateaza pacienti care nu au alte posibilitati, potrivit unor experti italieni

Experţi italieni în managementul unităţilor sanitare care au făcut un audit privind organizarea şi gestionarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la această unitate sanitară se tratează în general pacienţi care nu au alte posibilităţi.
Medicul cu experienţă de management în spitale din regiunea Lombardia (Italia) Alfonso Fossa şi consultantul pe probleme de management în firme private internaţionale Luca Giranzani au realizat timp de trei luni un audit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în scopul identificării unor soluţii pentru o mai bună gestionare şi organizare a unităţii sanitare.


Auditul a fost solicitat de primarul municipiului Slatina, Darius Vâlcov, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.
Una dintre concluziile raportului întocmit de experţii italieni este că la spitalul slătinean punctele slabe se pot remedia în cea mai mare parte fără a fi nevoie de bani, doar prin schimbarea mentalităţii.
“Financiar, propunerile noastre presupun costuri zero. Spitalul e astăzi fragmentat şi el trebuie să funcţioneze ca o unitate integrată, e nevoie de informatizare şi de comunicare”, a spus consultantul Luca Giranzani.
Medicul Alfonso Fossa a subliniat că personalul medical din Slatina este bine pregătit şi deschis pentru îmbunătăţirea activităţii, însă medicii sunt plătiţi mult sub munca prestată.
Potrivit acestuia, un medic anestezist de la spitalul slătinean dacă ar pleca într-un week-end să lucreze la Londra suma obţinută pentru activitatea sa de acolo ar fi de câteva ori mai mare decât veniturile sale de la spitalul din Slatina pe câteva luni.
“Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este ocupat de pacienţi care în general nu au alte posibilităţi de a se trata în alte spitale. Dacă ai posibilităţi să te tratezi în alte spitale din alte oraşe, ai posibilităţi de a alege. Dar asta nu se întâmplă la Slatina din cauza medicilor care sunt buni profesionişti, ci din cauza organizării”, a spus Fossa.
Întrebaţi dacă s-ar trata la spitalul din Slatina, cei doi experţi italieni au ezitat să dea un răspuns direct. “Modul în care este întreţinut spitalul mă determină să am rezerve în a mă trata aici dacă nu ar fi vorba de o urgenţă”, a afirmat Luca Giranzani.
Reprezentanţii autorităţilor responsabile de administrarea spitalului slătinean, preşedintele CJ Olt şi primarul Slatinei, au declarat că propunerile făcute de experţii italieni vor fi discutate în cadrul Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi vor avea loc consultări cu echipa care a realizat auditul pentru implementarea soluţiilor propuse de aceasta.
“Aceste propuneri sunt foarte bune şi am rămas surprinşi că o parte dintre probleme erau foarte uşor de observat, dar nu le-am identificat anterior şi la fel şi soluţiile. Mi-e frică de rezistenţa la schimbare care ar putea apărea la spital şi considerăm că în termen de 3-5 ani vor fi implementate soluţiile propuse de experţi”, a spus primarul Slatinei, Darius Vâlcov.
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a menţionat că implementarea unora dintre soluţii depinde în mare parte şi de ceea ce se întâmplă cu sistemul sanitar la nivel naţional şi cu modul de finanţare a spitalelor.
La întâlnirea de la Slatina a participat şi prim-secretarul pe probleme de afaceri economice din cadrul Ambasadei Italiei la Bucureşti, Carmelo Barbera, care a arătat că prezenţa sa la eveniment este motivată de dorinţa ambasadei de a susţine în continuare implicarea firmelor italiene în activităţi sociale în zonele în care acestea îşi desfăşoară activitatea.