/Olanda: Eutanasierea bolnavilor de dementa

Olanda: Eutanasierea bolnavilor de dementa

Bolnavii de demenţă sunt asistaţi să moară de medici olandezi, în conformitate cu legile eutanasierii în vigoare în Olanda, conform unui material publicat de cotidianul britanic Daily Mail.

Nu mai puţin de 21 de pacienţi cu demenţă în stadii incipiente, inclusiv cu maladia Alzheimer, au murit anul trecut prin injecţie letală, conform unui raport anual. Aceasta este pentru prima oară când bolnavii de demenţă au fost incluşi în statisticile legate de eutanasierile din Olanda.

Niciunul dintre aceste cazuri nu implică vreo ilegalitate în ceea ce-i priveşte pe medici şi personalul medical, de fiecare dată pacienţii fiind în stare să-şi dea consimţământul cu discernământ.

Aceast raport provoacă însă îngrijorarea celor care contestă practica eutanasierii, aceştia argumentând că numărul pacienţilor care s-ar califica pentru o sinucidere asistată este în continuă creştere.

Raportul nu a fost încă prezentată oficial. Informaţile cuprinse în el s-au scurs însă şi au fost preluate de postul de televiziune NOS. Această televiziune a realizat chiar şi un reportaj în care o pacientă pe nume Guusje de Koning, 63 de ani, bolnavă de Alzheimer, le explica copiilor ei de ce a dorit să moară asistată de un medic. Ea a invocat faptul că a observat evoluţia bolii la tatăl său şi nu-şi doreşte să sufere şi să treacă prin ce a trecut şi el.

Adepţii eutanasiei se folosesc de povestea acestei femei pentru a promova ideea sinuciderii asistate pentru bolnavii de demenţă, pentru a evita suferinţa şi cheltuielile mari asociate tratamentelor acestei boli. În acest sens au fost organizate şi o serie de întâlniri şi dezbateri publice privind “dreptul de a muri” al persoanelor în vârstă.

Această problemă rămâne controversată totuşi. Chiar dacă 95% dintre olandezi s-au declarat de acord cu eutanasierea, doar 33% dintre olandezi au fost de acord cu sinuciderea asistată medical a persoanelor care suferă de demenţă.

Pentru a se califica pentru o sinucidere asistată un pacient trebuie să convingă doi medici că are discernământ şi că se află în pragul unei suferinţe pe care o cataloghează drept insuportabilă.