/Olanda autorizeaza deblocarea a doua miliarde de dolari pentru CNT

Olanda autorizeaza deblocarea a doua miliarde de dolari pentru CNT

Olanda a primit vineri autorizaţia Organizaţiei Naţiunilor Unite /ONU/ de a debloca două miliarde de dolari /1,4 miliarde de euro/, sumă ce va fi trimisă Consiliului Naţional de Tranziţie /CNT/, s-a aflat vineri de la Ministerul olandez de Externe, transmite AFP.
”Am primit astăzi autorizaţia ONU de a debloca 2 miliarde de dolari din banii libieni blocaţi în conturi olandeze şi de a-i trimite în Libia”, a declarat pentru AFP Ward Bezemer, purtător de cuvânt al MAE olandez.


Banii, proveniţi de la Banca Centrală Libiană şi care au aparţinut regimului lui Muammar Gaddafi, fac parte din suma de 3,1 miliarde de dolari blocată în martie de către guvernul olandez în conformitate cu sancţiunile decretate de Uniunea Europeană împotriva Libiei.
”Banii vor pleca astăzi”, a subliniat purtătorul de cuvânt, precizând că nu ştie însă când vor ajunge în Libia.
Potrivit declaraţiilor lui Bezemmer, banii deblocaţi vor fi folosiţi în scop umanitar, pentru achiziţionarea de hrană şi medicamente, în învăţământ, precum şi pentru plata salariilor.
Olanda, care a recunoscut în iulie CNT ca ”reprezentant legitim al poporului libian”, a deblocat deja în august 100 de milioane de euro, bani ce au fost puşi la dispoziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ pentru achiziţionarea de medicamente destinate populaţiei libiene.