/OCDE prevede o crestere semnificativa a cheltuielilor destinate persoanelor in varsta

OCDE prevede o crestere semnificativa a cheltuielilor destinate persoanelor in varsta

Cheltuielile legate de sprijinul acordat persoanelor în vârstă se va dubla, chiar tripla în ţările membre OCDE până în 2050, a avertizat organizaţia într-un raport publicat miercuri, cerând statelor să-şi îmbunătăţească gestionarea în materie şi să ajute mai mult actorii din acest sector, informează AFP.
În 2008, cheltuielile în acest domeniu au reprezentat în medie 1,5% din PIB-ul ţărilor OCDE /ţările bogate/. Ele sunt estimate la 0,1% din PIB-ul Portugaliei, 3,6% în Suedia, 1,7% în Franţa.
Însă, afirmă organizaţia, aceste cheltuieli ‘urmează să se dubleze, chiar să se tripleze, până în 2050’, populaţia în vârstă de peste 80 de ani ajungând de la 4% la 10% în această perioadă.


În această privinţă, Angel Gurria, secretarul general al OCDE, subliniază că ‘politicile cărora le lipseşte coerenţa şi care sunt prezente în numeroase state trebuie revizuite’.
În prezent, în cadrul OCDE, circa 70% dintre persoanele care au nevoie de sprijin sunt îngrijite la domiciliu, un sistem mai puţin costisitor decât îngrijirea acestora în instituţii specializate, care, deşi mai puţin folosite, absorb 62% din cheltuieli. În plus, un adult din zece se ocupă de o persoană cu probleme.
Însă, indică raportul, să ajuţi un apropiat care are nevoie de sprijin nu rămâne fără consecinţe, persoanele care asigură acest ajutor confruntându-se ‘cu un risc mai ridicat de sărăcie’ şi cu probabilitatea unor probleme de sănătate mentale crescute. În acest sens, pentru OCDE, ‘nu este de preferat să se solicite prea mult ajutorul unui membru al familiei’.
Pentru ‘a se face faţă viitoarelor cereri’, OCDE recomandă să se facă apel la imigraţie. Organizaţia sugerează creşterea numărului permiselor de muncă acordate străinilor pentru a se consolida sectorul celor care oferă sprijin persoanelor aflate în dificultate.