/Oamenii de stiinta dezvolta `embrioane de ochi` in laborator

Oamenii de stiinta dezvolta `embrioane de ochi` in laborator

Grefa de ochi a mai făcut un pas înainte, după ce o echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să ‘crească’ pentru prima dată o retină în laborator. Cercetătorii au fost uimiţi când celulele stem dintr-un flacon de teste s-au organizat spontan într-o structură complexă care seamănă cu un embrion de ochi în dezvoltare, scrie Daily Telegraph.

Uimitoarea descoperire poate duce eventual la cultivarea întregii retine şi apoi la grefarea ei, restabilind capacitatea vizuală a nevăzătorilor şi vindecând deficienţe de vedere.

Echipa de cercetători de la Institutul de cercetări fizice şi chimice din Japonia a cultivat celule stem într-un flacon de teste şi a adăugat apoi proteine pentru a le impulsiona să se dezvolte. Ei au sperat să se formeze un organ recognoscibil, dar au fost uluiţi când, după 10 zile, celulele s-au adunat şi au început să creeze ‘cupa optică’ a unei retine. Testele au arătat că celulele funcţionează normal şi pot comunica între ele.

Cercetările s-au desfăşurat pe ochii şoarecilor, dar nu există niciun motiv pentru ca o tehnică similară să nu funcţioneze şi la oameni, sunt de părere experţii. Ei speră ca, în următorii 10 ani, să poată începe experimentele clinice pentru implanturile de retină.

‘Este o realizare absolut uimitoare’, spune profesorul Robin Ali, oftalmolog la University College din Londra. ‘Este un punct de referinţă nu numai pentru retină, ci şi pentru întreaga medicină regenerativă’, adaugă el.

Neuronii de retină s-au organizat în cele din urmă într-o structură compusă din şase straturi, foarte asemănătoare cu retina copiilor imediat după naştere.