/Oameni din vechea cultura nubiana sufereau de o boala `moderna`

Oameni din vechea cultura nubiana sufereau de o boala `moderna`

O maladie “modernă” era întâlnită şi la vechea civilizaţie nubiană, conform analizelor realizate pe mai mult de 200 de mumii ce erau infectate cu un vierme parazitar asociat cu şanţurile de irigare, conform LiveScience.

Boala, denumită schistosomiază este contactată direct prin piele, la contactul cu apa infestată. În prezent, această boală afectează peste 200 de milioane de oameni pe an, din întreaga lume. Simptomele infecţiei cu aceşti viermi paraziţi sunt o iritaţie la nivelul pielii urmată de episoade de febră, frisoane, tuse şi dureri musculare. În cazul în care boala este lăsată netratată poate afecta ficatul, intestinele, plămânii şi vezica urinară.

Specia de vierme Schistosoma descoperit în mumiile nubiene este denumită S. mansoni şi este legată de o formă mai “modernă” a acestei boli, ce ţine de viaţa în mediul urban şi folosirea apei din rezervoare sau din şanţurile de irigaţii.

“Aceasta este una dintre cele mai răspândite boli din Delta Nilului în prezent, iar oamenii de ştiinţă au crezut că este un agent patogen mai nou, însă această descoperire atestă faptul că datează de cel puţin câteva mii de ani”, susţine coordonatorul acestui studiu, George Armelagos de la Emory University din Atlanta.

Echipa sa a testat mostre de ţesut prelevate de la mumii din două populaţii nubiene (populaţii ce ocupau Sudanul din prezent) datând de acum 1.200 de ani şi respectiv de 1.500 de ani.

Populaţia mai veche, Kulubnarti, a trăit într-o perioadă în care debitul Nilului era la un nivel ridicat şi nu aveau nevoie de irigaţii pentru agricultură. “Aceştia probabil că nu practicau irigaţiile, zonele inundabile ale Nilului fiind suficiente pentru a asigura fertilitatea solului”, explică George Armelagos.

Populaţia mai nouă, Wadi Halfa, a trăit mai spre sud de-a lungul fluviului, într-o perioadă în care debitul de apă era mai scăzut. Dovezile arheologice indică faptul că această populaţie folosea sisteme de canale de irigaţii.

Oamenii de ştiinţă se aşteptau că membrii acestor populaţii să prezinte infectări cu viermi din specii distincte de Schistosoma. Spre exemplu viermii din specia S. mansoni se înmulţesc în apa stătută, în timp ce viermii din specia Schistosoma haematobium, o altă specie care infectează oamenii, se dezvoltă în ape curgătoare.

Aproximativ 25% din cele 46 de mumii Wadi Halfa testate erau infectate cu S. mansoni, în timp ce doar 9% din cele 191 de mumii Kulubnarti aveau acelaşi tip de infecţie.

“Înainte credeam că S. haematobium era sursa acstor infecţii, dar acum ştim că este S. mansoni”, a precizat George Armelagos.

Canalele de irigaţii construite de populaţia Wadi Halfa sunt sursa probabilă de infestare cu parazitul S. mansoni. Infectările se produceau când membrii acestei populaţii foloseau canalele de irigaţii pentru a-şi spăla hainele sau pentru a-şi inunda culturile, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Physical Anthropology.