/O treime din farmaciile din Ungaria s-ar putea inchide

O treime din farmaciile din Ungaria s-ar putea inchide

O treime din farmaciile din Ungaria s-ar putea închide dacă guvernul îşi pune în aplicare planul de reglementare a preţurilor la medicamente şi de reducere a subvenţiilor pentru producători cu 20% anul acesta şi 35% în 2012, scrie în ediţia de miercuri cotidianul Nepszabadsag.
Asociaţia producătorilor de medicamente inovatoare IGYE a cerut prezentarea mai detaliată a proiectului guvernamental în acest sens, dar a respins scăderea preţurilor, în timp ce Asociaţia naţională a producătorilor ungari de medicamente /Magyosz/ a indicat că îşi va formula o opinie doar după ce guvernul va răspunde la o serie de întrebări.

Deocamdată, purtătoarea de cuvânt a executivului de la Budapesta, Anna Nagy, a subliniat că guvernul nu poate accepta oferta Magyosz ca asociaţia să plătească o ‘taxă de criză’ de 25 miliarde de forinţi /94 milioane euro/ cu condiţia ca aceşti bani să fie cheltuiţi de guvern pe salariile din sectorul medical. Un astfel de acord va deveni posibil doar după stabilizarea economiei, a precizat ea.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului ungar a menţionat că deocamdată producătorii de medicamente şi organizaţiile profesionale din domeniu au depus 30 de cereri de subvenţii, care sunt în curs de evaluare, o decizie urmând să fie luată până la sfârşitul lui aprilie.