/O treime din europeni sufera de probleme sau boli neurologice

O treime din europeni sufera de probleme sau boli neurologice

Peste o treime /38,2%/ dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungând la demenţă, potrivit unui studiu publicat luni de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie /ECNP/.

Studiul, publicat în European Neuropsychopharmacology, acoperă 30 de ţări, cele din UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia, reprezentând 514 milioane de locuitori. El ia în considerare întreaga gamă de boli mentale şi neurologice la toate grupele de vârstă.

El arată că 38,2% din populaţie suferă de probleme afectând creierul. Cele mai frecvente boli sunt tulburările de anxietate /14%/, insomnia /7%/, depresia majoră /6,9%/, tulburările somatoforme /când coincid cu simptome fizice şi psihologice/ /6,3 %/, dependenţa de alcool sau de droguri /4%/, deficitul de atenţie cu hiperactivitate /5% din tineri/, demenţa /30% pentru cei peste 85 de ani/.

În plus, “milioane de pacienţi suferă de boli neurologice cum ar fi ictusul apoplectic /apoplexia n.r./, traumatismele cerebrale, boala Parkinson şi scleroza multiplă”, potrivit comunicatului ECNP, citat de AFP.

Nu există nicio creştere a ratei globale de la sondajul precedent din 2005, cu excepţia demenţei, din cauza creşterii speranţei de viaţă.

ECNP remarcă în continuare că numai o treime din pacienţi primesc tratament şi că bolile creierului reprezintă 26,6% din maladii în aceste ţări europene.

“O acţiune concertată prioritară este necesară la toate nivelurile, inclusiv o creştere substanţială a finanţării în domeniile cercetării fundamentale şi clinice ca cel al sănătăţii publice”, conchide studiul.

ECNP, care îşi ţine în prezent congresul la Paris, este o asociaţie ştiinţifică paneuropeană fondată în 1987 pentru a promova cercetarea în neuroştiinţe.