/O susa bacteriana rara se afla la originea intoxicatiilor din Germania (OCDC)

O susa bacteriana rara se afla la originea intoxicatiilor din Germania (OCDC)

Explozia cazurilor de intoxicaţii care au provocat mai multe decese în Germania este cauzată de o suşă bacteriană rară identificată în Coreea în 2005, potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul maladiilor (ECDC), cu sediul la Stockholm.

Contaminarea se datorează unei bacterii Escherichia coli care produce shiga-toxine (sau verotoxine), care conţin circa 200 de suşe bacteriene diferite, din care unele pot provoca hemoragii intestinale cauzatoare de moarte, mai ales la copii, relatează AFP.

Suşa precis izolată în cazurile actuale de contaminare este ‘foarte rară’, relevă OCDC, într-o fişă consacrată epidemiei din Germania. Până acum, ‘un singur caz’ vizând ‘o femeie în Coreea în 2005’ a fost raportat într-o publicaţie ştiinţifică, precizează Centrul.

Distribuirea cazurilor grave, adică a sindroamelor hemolitice şi uremice (SHU) care antrenează distrugerea celulelor sanguine şi afecţiuni renale, este ‘foarte atipică’ în ceea ce priveşte vârsta şi sexul persoanelor afectate, mai relevă OCDC.

În mod obişnuit, aproximativ 15% din copiii infectaţi de o bacterie cu shiga-toxine pot suferi de un sindrom SHU, proporţia fiind mult mai scăzută la adulţi. Or, 87% din SHU constatate în Germania au vizat persoane adulte, mai ales femei (68% din 276 de cazuri recenzate între 27 aprilie şi 27 mai), subliniază OCDC, care se bazează pe un studiu ştiinţific la care au participat mai mulţi cercetători de la Institutul Robert Koch din Berlin.

Într-o alertă publicată de site-ul www.eurosurveillance.org, aceşti oameni de ştiinţă amintesc măsurile de precauţie necesare: evitarea consumului de roşii crude, castraveţi şi salată verde, ‘mai ales în nordul Germaniei’.

Având în vedere că bacteria se poate propaga de la o persoană la alta prin intermediul materiilor fecale, o igienă strictă a mâinilor este recomandată persoanelor care suferă de diaree.

Stomacul este considerat principalul rezervor de bacterii cu shiga-toxine care se transmit prin contact direct cu animale sau excrementele lor, consumând alimente sau apă contaminate, sau chiar prin contact direct cu o persoană a cărei igienă nu este riguroasă.