/O reforma a OMS este esentiala pentru a face fata noilor provocari, considera Margaret Chan

O reforma a OMS este esentiala pentru a face fata noilor provocari, considera Margaret Chan

O reformă structurală şi financiară este ‘indispensabilă’ pentru a permite Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ să facă faţă noilor provocări, precum sporirea maladiilor cronice, dar şi scăderea contribuţiilor, a apreciat luni directoarea organizaţiei, Margaret Chan, citată de AFP.

‘Este clar că sănătatea publică operează într-o lume de o mare complexitate şi cu schimbări permanente’, a explicat dna Chan în deschiderea celei de-a 64-a adunări a organizaţiei cu sediul la Geneva.

‘Când OMS se ocupa în principal de probleme de germeni, igienă, medicamente, vaccinuri şi alte sectoare afiliate precum aprovizionarea cu apă sau decontaminarea, munca noastră era mult mai simplă’, a adăugat ea. ‘Însă acest rol s-a schimbat, progresiv şi într-o manieră spectaculoasă, în cursul ultimilor zece ani’, a subliniat şefa OMS.

‘O reformă este indispensabilă’, a insistat ea, considerând vitală ‘întreprinderea celor mai importante reforme din domeniile administraţiei, gestiunii şi finanţelor’ din istoria OMS, fondată în urma cu 63 de ani.

‘Am o viziune cu o Organizaţie Mondială a Sănătăţii care să le dea mai mult cuvântul partenerilor sănătăţii, dar care să îi încurajeze de asemenea să vorbească la unison, cu o voce coerentă care să răspundă, mai presus de orice, nevoilor şi priorităţilor definite de ţările beneficiare’, a mai subliniat dna Chan, pentru care ar putea fi ultima adunare de acest tip în cazul în care nu va fi confirmată pentru un nou mandat în fruntea OMS în 2012.