/O noua metoda de screening citologic, disponibila din luna mai

O noua metoda de screening citologic, disponibila din luna mai

Testele Papanicolau se vor putea efectua şi prin tehnica citologiei în mediu lichid, începând din luna mai, la un centru medical din Bucureşti.
Raportat la metoda convenţională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acurateţe în interpretarea rezultatelor.
‘Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin. Ne bucurăm că putem pune la dispoziţia pacientelor noastre această nouă tehnică de lucru a testelor Babeş-Papanicolau – tehnica citologiei în mediu lichid -, care oferă pacientelor un plus de confort şi încredere, având în vedere gradul crescut de acurateţe a rezultatelor’, a declarat Olga Baltac, directorul laboratorului de la Centrul Medical Medsana, potrivit unui comunicat remis joi presei de clinică.


Cel mai important avantaj al noii metode este scăderea numărului de specimene nesatisfăcătoare pentru evaluare, adică a acelor probe a căror examinare este imposibilă sau limitată.
Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% în cazul utilizării procedeului citologiei în mediu lichid, faţă de citologia convenţională. Ca urmare a acestei performanţe, riscul să se solicite o nouă prelevare scade. În plus, din acelaşi recipient se poate efectua şi testul HPV.
Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenţionale.
Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automată a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide să fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ mărită şi prelucrarea automată a probelor sunt elemente care contribuie la creşterea acurateţii rezultatelor.
Cancerul de col uterin este o boală gravă, care poate fi însă tratată şi vindecată dacă este depistată în stadii incipiente.
Pe plan mondial, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.
În România, afecţiunea are o incidenţă cu atât mai alarmantă, cu cât numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de aproximativ 3.400.
Din fericire, riscul apariţiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat în cadrul programelor de screening. Este cu atât mai important ca analizele să fie efectuate periodic, în urma consultaţiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigaţii trebuie repetate.