/O frantuzoiaca se lupta pentru mamele din Romania

O frantuzoiaca se lupta pentru mamele din Romania

O franţuzoiacă, Laurence Demairé, în vârstă de 82 de ani, luptă de zece ani pentru dreptul femeilor române de a aduce pe lume copii în cele mai bune condiţii, scrie ziarul La Croix în ediţia de luni.

Primul contact cu România a fost în 1996, când a văzut câteva fotografii reprezentând copii abandonaţi în orfelinate. ‘Aş fi plecat imediat în România, dar mi-au trebuit trei ani ca să iau această decizie’, povesteşte Laurence. Când a ajuns în România, în 1999, a lucrat pentru un ONG care se ocupa de orfani. Şi-a dat seama că problema abandonurilor este direct legată de modul în care este abordată naşterea.

‘Am avut o revelaţie şi m-am decis să lupt pentru acest lucru’, spune ea. Franţuzoaica a început apoi să viziteze maternităţi din ţară şi a observat că aproape peste tot bebeluşii sunt puşi, imediat după naştere, în saloane comune şi sunt daţi mamelor abia după câteva ore. ‘Din motive igienă’, i s-a explicat.

Laurence Demairé, împreună cu membrii asociaţiei franco-române ‘Bébé Bienvenu’ pe care aceasta a creat-o recent, a început să strângă semnături pentru o petiţie pe care vor s-o trimită parlamentului. ‘Dorim o lege care să oblige toate maternităţile din România să respecte dreptul părinţilor de a avea cel puţin două ore de intimitate cu copilul lor imediat după naştere’, spune aceasta.

‘Primele ore petrecute cu bebeluşul contează cel mai mult. Bebeluşul simte neliniştea medicului care îl ia din braţele mamei şi îşi va aminti toată viaţa de acest moment!’, adaugă Laurence Demairé. ‘În România, medicii învaţă în facultate că bebeluşul trebuie luat imediat din braţele mamei pentru a verifica dacă starea lui de sănătate este bună’, explică Dănuţ Ciolompea, medic generalist.

Laurence Demairé a creat asociaţia ‘Bébé Bienvenu’ pentru a-i sensibiliza pe medici şi a-i forma în maternologie, o disciplină care pleacă de la principiul că primele ore de viaţă sunt cele mai importante. Datorită eforturilor sale, patru medici practicieni au fost formaţi în Franţa.

Laurence Demairé consideră că şi-a îndeplinit misiunea şi este hotărâtă să se întoarcă în Franţa la sfârşitul acestei luni, după ce de câţiva ani de zile se stabilise la Bucureşti. De acum înainte, este responsabilitatea românilor de a duce mai departe ceea ce ea a început.