/O boala misterioasa afecteaza si ucide foci in Oceanul Arctic

O boala misterioasa afecteaza si ucide foci in Oceanul Arctic

O maladie misterioasă afectează şi ucide foci, începând din luna iulie, în Oceanul Arctic, în Alaska, precum şi în Canada şi Rusia, a informat vineri un comunicat al Biroului naţional american pentru pescuitul în mare (NMFS), potrivit AFP.

Focile inelate sunt mai afectate de această maladie ale cărei simptome vizibile sunt leziunile cutanate, precizează NMFS, care lucrează cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă în încercarea de a determina cauza bolii.

Cel puţin 107 exemplare de foci inelate cu această afecţiune au fost descoperite începând din luna iulie în Alaska. Aproximativ o sută dintre acestea aveau leziuni pe piele şi aproape jumătate au fost găsite moarte sau au murit la scurt timp după ce au fost găsite, potrivit NMFS.

Cazuri similare au fost semnalate la foci în Rusia şi în Canada, ca şi la morse în Alaska.

La începutul lunii octombrie, oamenii de ştiinţă europeni au constatat simptome identice la foci din Groenlanda.

Încă nu s-a stabilit dacă mai multe specii de pinipede (foca, morsa, otaria) sunt afectate sau nu de acelaşi agent infecţios sau chimic, subliniază NMFS.

Deşi pierderile anormale de păr la focile inelate fac obiectul unor cercetări de mai mulţi ani, vânătorii şi oamenii de ştiinţă au început din luna iulie să observe mai multe simptome îngrijorătoare ale acestei maladii, precum şi un număr tot mai mare de animale moarte.

Focile moarte prezentau, între altele, pierderi însemnate de păr, ulceraţii şi leziuni pulmonare. Analizele de laborator nu au putut determina cauza maladiei.

Un grup internaţional de cercetători continuă să testeze un larg evantai de factori posibili, între care o bacterie, un virus, o ciupercă şi agenţi toxici.