/Numeroase instituții științifice vor oferi gratuit date despre studiile efectuate în domeniu – Virusul Zika

Numeroase instituții științifice vor oferi gratuit date despre studiile efectuate în domeniu – Virusul Zika

O serie de instituții și organisme de renume din domeniul științific au convenit să ofere acces gratuit la viitoarele lor descoperiri asupra virusului Zika, o practică neobișnuită, justificată prin nevoia urgentă de a controla epidemia provocată de acest virus, în special pe continentul american, informează AFP.

‘Semnatarii vor da acces liber pentru toate informațiile despre virusul Zika’, menționează o declarație comună semnată, printre alții, de revistele ‘Nature’, ‘Science’ și ‘The Lancet’, Academia Chineză de Științe, Institutul Pasteur din Franța, Fundația Bill și Melinda Gates și agenția japoneza de cercetări medicale. Datele referitoare la acest virus sunt ‘un instrument esențial’ în lupta cu contra epidemiei, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că explozia de cazuri de malformații congenitale, despre care se presupune că ar fi legate de acest virus, constituie o urgență globală de sănătate publică.

De obicei, rezultatele studiilor științifice sunt comunicate la final, fiind publicate într-o revistă științifică. De data aceasta însă, semnatarii declarației comune vor prezenta “cât mai rapid și cât mai amplu posibil” și datele preliminare ale studiilor lor. “Într-un context de urgență sanitară, este imperativ să se pună la dispoziție orice informație care ar putea ajuta la lupta împotriva acestei crize”, au explicat semnatarii, între care se numără și organizația ‘Médecins sans frontieres’, ‘The New England Journal of Medicine’, ‘PLOS Science Journals’, Consiliul de cercetare medicală din Republica Africa de Sud.

În majoritatea cazurilor, infectarea cu virusul Zika nu este periculoasă și este asimptomatică. Uneori, provoacă reacții ușoare asemănătoare gripei (febra, dureri de cap, dureri de corp).
Se presupune însă că, atunci când afectează o femeie însărcinată, poate provoca malformații congenitale grave ale fătului, în special microcefalie (dezvoltare insuficientă a craniului, cu efecte nefaste asupra evoluției intelectuale și fizice a copilului). Pentru moment, experții au constatat că există mai multe necunoscute decât informații dovedite științific în ceea ce privește virusul Zika, răspândit exponențial în America Latină, în special în Brazilia și în zona Caraibelor.

În prezent, nu există nici un vaccin sau tratament împotriva virusului Zika.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Cristina Mac, editor online: Alexandra Cruceru)