/Numarul consumatorilor de droguri din penitenciare s-a dublat in zece ani

Numarul consumatorilor de droguri din penitenciare s-a dublat in zece ani

Numărul consumatorilor de droguri din penitenciarele româneşti s-a dublat în ultimii zece ani, heroina este cel mai consumat drog de mare risc, iar cei mai expuşi sunt cei care au locuit înaintea detenţiei în Bucureşti şi care s-au declarat consumatori la intrarea în închisoare, arată un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Directorul general al ANA, chestor Sorin Oprea, a declarat joi, la prezentarea studiului, că numărul consumatorilor de droguri s-a dublat, deşi numărul deţinuţilor s-a înjumătăţit în acelaşi interval de timp, conform datelor statistice.


“În perioada 2001-2010 se produce o dublare a numărului de deţinuţi care s-au autodeclarat consumatori la încarcerare, de la 1.065 în 2001, la 2.043 în 2010, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă se produce o înjumătăţire a numărului de deţinuţi în unităţile penitenciare din România. Mă refer la cifrele absolute, de la 50.035 la 26.721, aceasta fiind o creştere de la 2,1% la 7,6%”, a precizat şeful ANA, la lansarea rezultatelor celui de-al doilea studiu privind prevalenţa consumului de droguri în sistemul penitenciar din România.
Potrivit acestuia, heroina a fost cel mai consumat drog de mare risc în rândul deţinuţilor (11,1%), urmat îndeaproape de cocaină, haşiş şi canabis, dar şi medicamentele – 6,2% dintre acestea sunt barbiturice (fenobarbitalul) şi 2,4% – opiacee (metadonă, codeină, fortral etc.) sau alcoolul. Metodele de introducere a drogurilor în penitenciare sunt extrem de ingenioase, cum ar fi ascunderea acestora în glazura prăjiturilor primite de acasă.
Profilul utilizatorului: de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (în creştere faţă de 2006, când vârsta era între 15-24 de ani), necăsătorit, cu un nivel scăzut de şcolarizare, şomer sau fără ocupaţie în timpul arestării, care a locuit înainte de detenţie în Bucureşti.
Cât priveşte consumul de etnobotanice, oficialul ANA a spus că acesta a crescut la 25,1%, faţă de 18,5%, în 2006.
Studiul “Prevalenţa consumului de droguri în sistemul penitenciar din România”, elaborat de ANA cu ANP, a fost realizat în anul 2010, pe un eşantion de 2.100 de respondenţi, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia-ţintă instituţionalizată din mediul penitenciar, cu vârstă mai mică de 64 de ani. Criteriile de eşantionare au fost tipul penitenciarului, grupa de vârstă şi sexul deţinutului, iar marja maximă de eroare este de plus/minus 2,1%.