/Numai 1% dintre romani apeleaza lunar la analize medicale

Numai 1% dintre romani apeleaza lunar la analize medicale

Trei sferturi dintre români îşi fac analize sau investigaţii medicale o dată pe an sau mai rar, în timp ce doar 1% apelează lunar la astfel de controale, relevă un studiu online referitor la serviciile medicale din România realizat de Mercury Research în 2011.
Un procent de doar 12% dintre românii cu vârsta peste 18 ani sunt abonaţi la o clinică medicală particulară, în timp ce 15% au o asigurare de sănătate privată.

Dacă pentru cei mai mulţi abonamentul la clinică este plătit de compania la care lucrează, asigurarea de sănătate privată este într-o proporţie mai mare plătită din veniturile personale.
Majoritatea respondenţilor sunt înscrişi la medicul de familie (98%) şi aproape opt din zece dintre aceştia îl vizitează cel puţin o dată pe an.

Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre românii de peste 18 ani. Frecvenţa de vizitare a medicului specialist este mai rară, doar 2% îl vizitează lunar sau mai des, dar cei mai mulţi, 62%, o dată pe an sau mai rar.
La dentist, mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta peste 18 ani (55%) ajung o dată pe an sau mai rar, şi doar 2% lunar sau mai des.
Mai mult de un sfert (26%) dintre bucureştenii peste 18 ani au abonament la o clinică particulară, procent mai ridicat decât media la nivel naţional (12%).

La nivel naţional, mai mult de două treimi (69%) au declarat că abonamentul pe care îl deţin este plătit de firma la care lucrează. Dintre cei care nu aveau abonament în momentul realizării studiului, 28% au declarat că intenţionează în viitor să apeleze la un astfel de serviciu, în timp ce 46% nu aveau această intenţie.
Întrebaţi la ce clinici au abonamente, pe primele trei locuri au fost menţionate Medicover (19%), Centrul Medical Unirea (11%) şi Medlife (11%).

Aproximativ opt din zece abonaţi nu doresc să schimbe clinica la care au în prezent abonament.
În ceea ce priveşte asigurarea medicală privată, aceasta este plătită de către 67% dintre asiguraţi din venituri personale, în timp ce pentru 30% aceasta este suportată de către firma la care lucrează.
În medie, suma anuală plătită de către asiguraţi se ridică la aproximativ 1.000 lei.

Cei mai mulţi dintre cei care au asigurare medicală privată au ales ING pentru acest serviciu (30%), urmand apoi AIG Life Asigurări România (9%) şi Omniasig (7%).
Întrebaţi despre sistemul de asigurări, 77% dintre respondenţi consideră că pensionarii nu ar trebui să plătească asigurare de sănătate, 86% că minorii şi copiii trebuie să fie asiguraţi indiferent dacă părinţii plătesc sau nu, iar 55% afirmă că asigurarea trebuie să fie plătită de toată lumea, obligatoriu, ca un impozit.

Aproape trei din zece români consideră că asigurarea trebuie să fie plătită doar de cei care doresc să fie asiguraţi, iar cei care nu plătesc să nu aibă acces la serviciile medicale.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de respondenţi şi este reprezentativ la nivelul utilizatorilor de internet cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare a studiului este de ą5,6%.