/Noua disputa intre Budapesta si Bruxelles cu privire la o campanie antiavort

Noua disputa intre Budapesta si Bruxelles cu privire la o campanie antiavort

O campanie împotriva avortului lansată în Ungaria de partidul de centru dreapta al premierului Viktor Orban a stârnit indignarea Comisiei Europene, care se pare că a finanţat-o fără să ştie, relatează AFP.
‘Aş putea să înţeleg că nu eşti pregătită pentru mine acum… dar gândeşte-te de două ori şi dă-mă spre adopţie, lasă-mă să trăiesc!’, o imploră pe mama sa fetusul de pe afişele răspândite prin Budapesta de la începutul lunii mai.
Derulată sub logo-ul Programului comunitar pentru ocuparea forţei de muncă şi solidaritate, Progress, campania antiavort a costat 460.000 de euro, iar cea mai mare parte a sumei a provenit din surse europene.
Campania ‘nu corespunde propunerii de proiect înaintate de autorităţile maghiare, iar Comisia solicită acestora să pună capăt acestei părţi a campaniei şi să retragă fără întârziere afişele rămase’, a declarat miercuri comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, cu prilejul unei dezbateri a Parlamentului European la Strasbourg.


În caz contrar, vor fi iniţiate proceduri de anulare a cooperării pentru acest proiect şi se va ‘trece la concluziile care se cuvin, inclusiv de natură financiară’, a avertizat comisarul.
Eurodeputata socialistă franceză Sylvie Guillame a susţinut, la rândul ei, că utilizarea fondurilor programului Progress sau a unor sume provenind din orice altă sursă a UE pentru a promova o campanie antiavort este un abuz, care nu corespunde valorilor UE.
Ministerul ungar al Resurselor naţionale, responsabilul campaniei, a afirmat că Ungaria şi UE au păreri diferite în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor, declarându-se însă pregătit să ‘tragă concluziile adecvate’ în cazul în care argumentele sale nu vor reuşi să convingă Bruxellesul.
Majoritatea afişelor au dispărut deja de pe străzile Budapestei, întrucât campania a durat doar o lună.
Acesta nu este primul conflict dintre Bruxelles şi guvernul Orban, care susţine că scopul campaniei era cel de a promova ‘familii echilibrate’.
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor se tem că acesta ar putea fi un prim pas înspre incriminarea avortului.
Numărul întreruperilor voluntare de sarcină s-a diminuat constant pe parcursul ultimilor ani, în 2009 ajungând la 43.000, potrivit Eurostat.
‘Numărul este încă mare pentru Europa Occidentală. Însă situaţia este mult mai bună decât era acum zece sau douăzeci de ani când se făceau doar 100.000 de avorturi pe an’, afirmă Nandor Acs, şeful departamentului de obstetrică şi ginecologie de la şcoala de medicină Semmelweis. Pentru el, reducerea numărului avorturilor se face, mai înainte de toate, printr-o ‘mai bună informare în ceea ce priveşte metodele contraceptive’.