/Noua combinatie de doua medicamente, eficienta impotriva obezitatii (studiu)

Noua combinatie de doua medicamente, eficienta impotriva obezitatii (studiu)

Persoanele supraponderale sau obeze care au luat o combinaţie de două medicamente existente pe piaţă au slăbit de două ori mai mult decât cele care au recurs la pastile de slăbire, arată un studiu ce va apărea luni în revista The Lancet, menţionat de AFP.Studiul, finanţat de laboratorul Vivus, a urmărit să stabilească eficacitatea asocierii a două substanţe active, fentermina (inhibitor al poftei de mâncare), cel mai prescris medicament în Statele Unite pentru cure de slăbire de scurtă durată, şi topiramatul (Topamax), un anticonvulsiv. Topiramatul şi-a demonstrat eficienţa la pacienţi supraponderali sau obezi care suferă de diabet de tip 2, dar, luat singur, poate avea efecte secundare printre care tulburări cognitive şi psihiatrice.

Testul clinic, numit ‘Conquer’, a fost realizat din noiembrie 2007 până în iunie 2009, pe 2.487 adulţi supraponderali sau obezi, în 93 de centre din Statele Unite. Pacienţii au fost împărţiţi în trei grupuri. Alături de regim şi schimbarea modului de viaţă, 498 pacienţi au primit în fiecare zi o combinaţie de 7,5 mg de fentermină şi 46 mg de topiramat; al doilea grup, de 995 pacienţi, a fost tratat cu 15 mg de fentermină şi 92 mg de topiramat şi ultimul, de 994 persoane, a primit doar pastile placebo (fără substanţă activă).

La capătul a 13 luni de tratament, grupul care primise pastile placebo pierduse în medie 1,4 kg, faţă de 8,1 kg cât slăbise grupul tratat cu combinaţia fentermonă – topiramat în doze mici şi 10,2 kg, pacienţii care luaseră aceeaşi combinaţie, dar în doze mai mari.

Cu pastilele placebo, 21% dintre pacienţi au cântărit cu 5% mai puţin, faţă de 62% dintre pacienţii trataţi cu asocierea fentermină – topiramat în doze mici şi 70% dintre cei care primiseră aceeaşi combinaţie, dar în doze mai mari.

S-au constatat îmbunătăţiri şi în privinţa problemelor cauzate de hipertensiune, diabet şi lipide la persoanele care au luat combinaţia de două medicamente. Asociaţia fentermină – topiramat a fost în general bine tolerată, principalele efecte secundare fiind senzaţia de uscăciune a gurii, constipaţie şi furnicături. S-au constatat totuşi mai multe efecte secundare cognitive şi psihiatrice la grupul care a luat doze mai puternice din cele două medicamente.