/Noi utilizari ale celulelor stem in tratarea unor boli grave

Noi utilizari ale celulelor stem in tratarea unor boli grave

Mai multe boli grave care afectează un număr tot mai mare de oameni, printre care diabetul de tip II şi infarctul, vor putea fi în curând tratate cu celule stem, testele clinice pentru aceste proceduri aflându-se acum în faza finală, se arată într-un comunicat al Băncii de celule Cryo-Save.
Celulele stem sunt deja folosite cu succes ca parte a tratamentului a peste 85 de boli – maligne, hematologice, metabolice, printre care leucemia dezvoltată de copii şi unele forme de cancer, dar au şi potenţialul de a trata alte boli serioase în viitor, se arată în comunicat.


Celulele stem au fost folosite de curând în SUA de către specialiştii Universităţii Duke pentru tratarea unei fetiţe care suferea de o boală incurabilă: paralizie cerebrală, care este provocată de leziunea sistemului nervos central şi care se manifestă ca o tulburare cronică de mişcare şi de postură.
Boala cauzează multe probleme pe jumătate de corp sau întregul corp: reducerea posibilităţii de mişcare, tremur al membrelor, spasticitate, reflexe involuntare, disfuncţii vizuale şi auditive, convulsii sau crize epileptice, probleme la învăţare şi de dezvoltare, generând retard mental. Copiii cu paralizie cerebrală necesită o educaţie specială. Nu există niciun tratament pentru această boală care apare la copiii mici şi care numai în Statele Unite afectează aproape o jumătate de milion de persoane.
‘Suntem foarte mândri că putem din nou să schimbăm lucrurile prin contribuţia la îmbunătăţirea vieţii acestei fetiţe. Sunt încântat să văd că o gamă tot mai mare de boli este acum tratată cu propriile celule stem”, a declarat directorul executiv al băncii de celule Arnoud van Tulder.
În România sunt autorizate cinci bănci pentru celule stem, dar până acum nu s-a apelat la ele, a declarat pentru AGERPRES, coordonatorul naţional pentru transplant dr. Victor Zota.