/Noi reguli in sistemul de organizare a spitalelor (ministru)

Noi reguli in sistemul de organizare a spitalelor (ministru)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că începând de la 1 iunie, au fost introduse două reguli importante în sistemul de organizare a spitalelor.
“Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi despre corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei”, a spus ministrul sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că acesta se poate realiza prin noua modalitate de finanţare a unităţilor.


“Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară, pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare”, a afirmat Cseke.
Potrivit ministrului, prin introducerea clasificării, diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie vor fi eliminate.
“Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante”, a spus ministrul sănătăţii.
Cseke Attila a făcut referire şi la faptul că în cazul spitalelor cu buget mai mic trebuie să se implice autorităţile locale mai mult.
”Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul sănătăţii s-a referit şi la finanţarea serviciului de ambulanţă pentru că aceste măsuri fiind luate s-au înregistrat diferenţe între finanţarea per locuitor.