/Nivelul de radioactivitate din Romania nu este periculos pentru sanatatea populatiei (ministrul Mediului)

Nivelul de radioactivitate din Romania nu este periculos pentru sanatatea populatiei (ministrul Mediului)

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, a dat asigurări, miercuri, că la ora actuală nivelul de radioactivitate din România nu este periculos pentru sănătatea populaţiei.
Oficialul a menţionat, totodată, că raportările Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare /CNCAN/ au frecvenţă zilnică şi că, în ciuda faptului că incidentul de la Fukushima este comparabil cu cel de la Cernobâl, cei peste 10.000 de km care despart România de Japonia ţin la distanţă valori mari de radioactivitate.
Specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică au anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei.


Astfel, după interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova /sudul ţării/, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici decât valorile admise. Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq pentru copii şi sugari.
Totodată, Reţeaua de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizate, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene, care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului, nu a sesizat, până în prezent, depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de Iod 131.
La rândul lor, cercetătorii români din cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova au anunţat, marţi, că în urma analizării unor mostre de apă de ploaie colectate din zona Braşov şi Slănic Prahova, au apărut concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.
În prezent, realizatorii studiului menţionează că prezenţa I 131 în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că, în acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.