/Nivel crescut de substante radioactive in apa marii, TEPCO isi cere scuze

Nivel crescut de substante radioactive in apa marii, TEPCO isi cere scuze

Nivelul substanţelor radioactive a sporit până la o distanţă de 50 de kilometri în apele mării, în largul centralei nucleare de la Fukushima /nord-estul Japoniei/, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, a indicat miercuri operatorul obiectivului, citat de Yonhap, AFP şi EFE.

Eşantioane obţinute la o distanţă de 15 kilometri de centrală conţine 1.400 bekereli de cesiu radioactiv 137 pe kilogram, a precizat Tepco Electric Power /TEPCO/.

Această cifră este de 600 de ori mai mare decât nivelul maxim de 2,3 bekereli, constatat până acum în largul coastelor din nord-estul Japoniei.

Eşantioane prelevate vinerea trecută la o adâncime de 137 de metri, primele în patul marin după catastrofa naturală de la 11 martie, conţineau totodată 1.300 bekereli cesiu radioactiv 134 şi 190 bekereli iod radioactiv 131.

Probe prelevate la o distanţă de 20 de kilometri de centrală indicau de asemenea un nivel sporit de substanţe radioactive.
Deocamdată, nu pot fi trase concluzii definitive, monitorizarea zonei va continua urmând să fie efectuate şi alte verificări, a indicat un purtător de cuvânt al TEPCO.

Tot miercuri, în cadrul unei noi vizite efectuate în zona dezastrului, preşedintele TEPCO Masataka Shimizu le-a cerut scuze autorităţilor locale pentru situaţia de la centrala nucleară şi a promis că operatorul va depune toate eforturile, pentru a li se permite persoanelor evacuate să revină la căminele lor.